Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Pandora Papers: Ο 11χρονος γιος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας 38,5 εκατ. ευρώ!

Η δημοσιογραφική έρευνα Pandora Papers αποκαλύπτει τις δραστηριότητες του σκιώδους κόσμου των υπεράκτιων εταιρειών που δίνουν την δυνατότητα σε ορισμένους από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη να κρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν.

Τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που δίδονται σήμερα στην δημοσιότητα μέσω της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) προέρχονται από εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις οποίες καταφεύγουν οι ισχυροί του κόσμου για να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρείες ή trust σε φορολογικούς παραδείσους.

Αποκαλύπτουν τις κρυφές οικονομικές δραστηριότητες 35 ηγετών του κόσμου, στους οποίους περιλαμβάνονται εν ενεργεία και πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, περισσότεροι από 300 κρατικοί λειτουργοί όπως υπουργοί, δικαστές, δήμαρχοι και στρατιωτικοί από περισσότερες από 90 χώρες, καθώς και επιχειρηματίες και ροκ σταρ.

Εντύπωση μεταξύ όλων των άλλων υποθέσεων προκαλεί και αυτή του πρόεδρου του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγεφ, καθώς φαίνεται πως η οικογένειά του αγόρασε μυστικά περιουσίες στη Βρετανία χρησιμοποιώντας offshore εταιρείες.

Τα Pandora Papers δείχνουν πώς η οικογένεια αγόρασε 17 ακίνητα, περιλαμβανομένου ενός κτιριακού συγκροτήματος γραφείων στο Λονδίνο, αξίας 33 εκατ. λιρών (περίπου 38,5 εκατ. ευρώ), για τον… 11χρονο γιο του Αλίγεφ, Χεϊντέρ.

Το κτιριακό συγκρότημα στο Μέιφερ αγοράστηκε από εταιρεία που κατείχε φίλος της οικογένειας του Ιλχάμ Αλίγεφ το 2008. Έναν μήνα μετά, μεταβιβάστηκε στον 11χρονο Χεϊντέρ.

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, πώς ένα άλλο κτιριακό συγκρότημα γραφείων που ανήκε στην οικογένεια Αλίγεφ πουλήθηκε έναντι 66 εκατ. λιρών στη βασιλική οικογένεια το 2018!

Σε σχόλιό του, το Στέμμα ανέφερε ότι προέβη σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους πριν από την αγορά, αλλά τώρα θα ασχοληθεί εκτενέστερα με το ζήτημα.

hlektragr

Recent Posts

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

7 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

7 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

9 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

10 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

10 ώρες ago

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Eisenhower

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”. Το…

10 ώρες ago