Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησε η έκδοση ταυτοτήτων με τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας

Ξεκίνησε από χθες η έκδοση των πρώτων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, με το νέο συνταγματικό όνομα.

Στις ταυτότητες αυτές με το νέο συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Republic of North Macedonia) αναγράφεται και η ιθαγένεια ως: Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Macedonian / Citizen of the Republic of North Macedonia), στην επίσημη γλώσσα (σλαβική) και στην αγγλική γλώσσα.

Όσον αφορά στους αλβανικής καταγωγής πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τα στοιχεία τους στα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα αναγράφονται αυτεπάγγελτα και στην αλβανική γλώσσα, ενώ για τους πολίτες που προέρχονται από τις μικρότερες εθνοτικές κοινότητες στη χώρα, κατόπιν αιτήματός τους, τα στοιχεία τους θα αναγράφονται και στη γλώσσα και γραφή που χρησιμοποιούν.

Η έκδοση των νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας έγινε με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με σχετικό νόμο, καθώς ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης είχε καταθέσει περίπου 1.500 τροπολογίες στο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κυβέρνηση, μπλοκάροντας στην ουσία την ψήφιση του από τη Βουλή.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE εξέφρασε ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με νόμο είναι αντισυνταγματική.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι ο υφιστάμενος Νόμος για τη χρήση των Γλωσσών στη χώρα αποτελεί επαρκή βάση για την έκδοση κανονιστικής πράξης από τη μεριά της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες ταυτότητες και ως εκ τούτου, όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία παραβίαση του Συντάγματος.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα προχώρησε και στην έκδοση νέων διαβατηρίων στα οποία επίσης αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας.

Η έκδοση δελτίων αστυνομικής ταυτότητας και διαβατηρίων με τη νέα ονομασία της χώρας αποτελεί υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

7 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

8 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

9 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

9 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

9 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

10 ώρες ago