Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν σεισμό «αργής κίνησης» που διήρκεσε 32 χρόνια

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU) ανακάλυψαν ότι ένας σεισμός «αργής κίνησης» διήρκησε 32 χρόνια και τελικά οδήγησε στον καταστροφικό σεισμό της Σουμάτρα το 1862. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Geoscience».

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό αργής κίνησης που έχει ανακαλυφθεί και σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους δείχνει ότι τα τρέχοντα μοντέλα σεισμικού κινδύνου πιθανώς χρειάζονται έναν κρίσιμο δείκτη για να προβλέψουν τους μελλοντικούς μεγάλους σεισμούς.

Οι «σεισμοί αργής κίνησης» συμβαίνουν όταν οι τεκτονικές πλάκες της Γης γλιστρούν η μία στην άλλη με αργό ρυθμό, χωρίς να προκαλούν σημαντικές σεισμικές δονήσεις.

Η ομάδα του NTU μελετά τα ιστορικά επίπεδα της θάλασσας εξετάζοντας αρχαία κοράλλια στο νησί Simeulue στα παράλια της Σουμάτρα. Τα κοράλλια καταγράφουν φυσικά τις αλλαγές στα επίπεδα της θάλασσας και την ανύψωση του εδάφους μέσω ορατών μοτίβων ανάπτυξης.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από τα κοράλλια με προσομοιώσεις της κίνησης των τεκτονικών πλακών της Γης και διαπίστωσαν ότι από το 1829 έως το 1861, όταν σημειώθηκε ο σεισμός της Σουμάτρα, η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού Simeulue βυθίστηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο στη θάλασσα, υποδεικνύοντας έναν σεισμό αργής κίνησης.

Επικαιροποίηση των σεισμικών μοντέλων 

Ο σεισμός της Σουμάτρα το 1861 είχε μέγεθος 8,5 στην κλίμακα Ρίχτερ και προκάλεσε και τσουνάμι. Τα δύο γεγονότα προκάλεσαν τεράστιες ζημιές και αρκετές χιλιάδες θανάτους. Η επιστημονική κοινότητα πίστευε προηγουμένως ότι οι αργοί σεισμοί συνέβαιναν για μικρό χρονικό διάστημα και όχι για δεκαετίες. Οι ερευνητές του NTU δήλωσαν ότι η μελέτη τους μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου σεισμού στο μέλλον.

Οι νέες αυτές πληροφορίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα μοντέλα, όπως αυτά που προβλέπουν το τσουνάμι, χρησιμοποιώντας τον ιαπωνικό υπερυπολογιστή Fugaku.

Οι ερευνητές με τη βοήθεια μιας νέας μεθοδολογίας ανίχνευσαν «πιθανή συνεχιζόμενη εκδήλωση αργής ολίσθησης στο νησί Enggano της Ινδονησίας, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Σουμάτρας». Εάν αυτό το εύρημα είναι σωστό, ο καθηγητής Aron Meltzner συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «οι κοινότητες που ζουν κοντά σε αυτό το νησί της Ινδονησίας αντιμετωπίζουν δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο τσουνάμι και σεισμού από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό υποδηλώνει ότι τα σεισμικά μοντέλα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

24 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

1 ημέρα ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

1 ημέρα ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

1 ημέρα ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

1 ημέρα ago