Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Υποβρύχια κελάρια και κρασί από το Διάστημα

Η ξηρά γίνεται αφιλόξενη λόγω κλιματικής αλλαγής κι έτσι οι οινοποιοί αναζητούν λύσεις στη θάλασσα ή ακόμη και στο Διάστημα!

Τα υποβρύχια οινοποιεία έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία για εμπορικούς λόγους, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στην υποθαλάσσια ωρίμανση του κρασιού, που δίνει διαφορετική γεύση και «παλέτα» στις τανίνες.

 Η ανακάλυψη μπουκαλιών άριστης κατάστασης σε ναυάγιο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε την ιδέα σε οινοποιούς να εκμεταλλευτούν το δροσερό περιβάλλον της θάλασσας. Οι υποβρύχιες συνθήκες, η έλλειψη φωτός, οι παλιρροϊκές κινήσεις και οι σταθερές θερμοκρασίες φαίνεται πως μιμούνται τους κρίσιμους παράγοντες ωρίμανσης που συμβάλλουν σημαντικά στη γεύση του κρασιού.

Κάτω από τη θάλασσα

Το «Crusoe Treasure» είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια οινοποιεία της Ισπανίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Guardian». Ο δύτης Μπόρχα Σαράχο εξασφάλισε άδεια ενοικίασης βυθού 500 τετραγωνικών μέτρων στον κόλπο της Πλέντζια στη βόρεια ακτή της Ισπανίας, το 2010, όπου βυθίζει ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές, ικανές να αποθηκεύουν κρασιά, λειτουργώντας ως τεχνητός ύφαλος. Οινοπαραγωγοί απ’ όλη τη χώρα στέλνουν μπουκάλια τους στο «Crusoe Treasure» για να παλαιωθούν στη θάλασσα, καθώς η… αλμύρα αφήνει το δικό της «αποτύπωμα» στα κρασιά. Από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τους νέους παγκόσμιους παραγωγούς σε Χιλή και ΗΠΑ, οι οινοποιοί εκμεταλλεύονται το υποβρύχιο περιβάλλον για να διαμορφώσουν τα πάντα, από τολμηρά κόκκινα έως αφρώδη σαμπανιζέ.

Η τεχνική αυτή, ωστόσο, κοστίζει. Η διαδικασία βύθισης και ανάκτησης του κρασιού, που συχνά απαιτεί δύτες, καθώς και σκάφη, αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος θραύσης και διαρροών μπορεί να διογκώσει το κόστος παραγωγής έως και 70% σε σύγκριση με τη γήρανση του κρασιού στην ξηρά.

Πολλοί στον κλάδο γνωρίζουν πως η υποβρύχια παραγωγή δυσκολεύει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Από το 2008, ο Εμανουέλ Πουαρέρ βυθίζει αφρώδεις οίνους στον κόλπο Σεντ Ζαν ντε Λουζ στη Γαλλία όπου, όπως δηλώνει, «επικρατούσαν οι τέλειες συνθήκες για δευτερεύουσα ζύμωση». Τότε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσει αντίστοιχες συνθήκες στην ξηρά. Τα τελευταία χρόνια όμως οι συνέπειες είναι αισθητές, δυσκολεύοντας τις υποβρύχιες ζυμώσεις, καθώς καταγράφονται πολλές καταιγίδες, αλλάζει η θερμοκρασία του νερού και ενισχύεται η βία του νερού.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής απειλούν αμπελώνες και κρασιά. Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί προ ημερών βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτοφανή παγετό εν μέσω άνοιξης, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -5 βαθμούς Κελσίου στους αμπελώνες. Πάγος κάλυψε τα κλήματα και οι παραγωγοί προσπάθησαν να τα προστατεύσουν όπως μπορούσαν, με μικρές εστίες φωτιάς και θερμαντικά σώματα για να τα κρατήσουν ζεστά, αν και θεωρούν δεδομένη τη μείωση της σοδειάς. Από το Μπορντό μέχρι τη Βουργουνδία και την κοιλάδα του Ροδανού έως την Καμπανία της ΒΑ. Γαλλίας, διάσημη για την παραγωγή του λευκού αφρίζοντος οίνου που φέρει και το όνομά της, καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές. Κάποιοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 50% της παραγωγής έχει καταστραφεί και άλλοι ότι η συγκομιδή θα μειωθεί κατά 80-90% σε σύγκριση με άλλες χρονιές, σε κάποιες περιοχές. 

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στη Γη οδηγούν οινοπαραγωγούς και οινοποιούς στο Διάστημα. Μπουκάλια με κρασί και ποικιλίες αμπελιών οινοποιίας του Λουξεμβούργου ταξίδεψαν για ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, όπως αποδείχτηκε, οι συνθήκες μικροβαρύτητας ήταν ιδανικές για οινοποίηση. Η Space Cargo Unlimited αποφάσισε να στείλει στο Διάστημα φιάλες με κρασί, αλλά και 320 κλήματα των διάσημων ποικιλιών Merlot και Cabernet Sauvignon. Τα μπουκάλια και τα κλήματα επέστρεψαν και τα αποτελέσματα της έκθεσής τους στις διαστημικές συνθήκες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι γευσιγνώστες που κλήθηκαν να δοκιμάσουν τα δύο κρασιά εντόπισαν ποιο είναι το «διαστημικό» και ποιο το γήινο. «Το κρασί από το κελάρι είχε ωριμάσει λιγότερο και διατηρούσε ακόμη την οξύτητά του, ενώ αυτό που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα είχε ωριμάσει, οι τανίνες είχαν υποχωρήσει και τα λουλουδένια αρώματά του είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται» δήλωσε η Τζέιν Ανσον, Βρετανίδα ειδικός στα κρασιά, που μένει μόνιμα στο Μπορντό.

Το 2015 η περίφημη ιαπωνική Suntori Distillery ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει 6 φιάλες από κάθε τύπο των εξαιρετικών ουίσκι της στο Διάστημα για να διεξαγάγει μελέτη δύο χρόνων σχετικά με το πώς επηρεάζει την παλαίωση η παντελής έλλειψη βαρύτητας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

1 ημέρα ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

1 ημέρα ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

1 ημέρα ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago