Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ηχηρό «ναι» από το Ευρωκοινοβούλιο – Μέχρι πότε θα ισχύει και τι προβλέπει

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης (28/4/2021) ενεκρίθη από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθιέρωση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι κανόνες για το νέο «πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο COVID-19», αντί ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες.

Σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή – Δεν θα χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή έχει αναρρώσει από τη νόσο. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά COVID-19 δεν θα χρησιμεύσουν ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, στην ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Η νομοθετική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που αφορά τους υπηκόους της ΕΕ, εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 70 αποχές. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το πρωί. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι πλέον σε θέση να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Δωρεάν διαγνωστικά τεστ – Συμβατό με εθνικές πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς στα ταξίδια τους, όπως καραντίνα, αυτό-απομόνωση ή διαγνωστικά τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και για οικονομικούς λόγους, τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν διαγνωστικά τεστ».

Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι παράλληλα συμβατό με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από τα κράτη μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να τηρεί το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.

Τα κράτη μέλη πρέπει να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων («EMA») εμβόλια στην ΕΕ (προς το παρόν έχουν εγκριθεί αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen), υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη και αφορούν εμβόλια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Κίνδυνος τα πλαστά πιστοποιητικά

Στην παρέμβασή του στην αρχή της συζήτησης για το Πιστοποιητικό, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η νομοθετική και τεχνική διαδικασία, «ελλοχεύει ο κίνδυνος κατακερματισμού ανά την Ευρώπη, με πολλαπλές, ενδεχομένως ασύμβατες εθνικές λύσεις». Αυτό, είπε, θα αυξήσει την πιθανότητα διασποράς πλαστών πιστοποιητικών, που θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Ευρώπης της (προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακαρίας είπε κι αυτή ότι, παρ’ ότι η εντολή που έλαβε η χώρα της για τις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο δεν περιλάμβανε το θέμα των τιμών των τεστ, «τα κράτη-μέλη έχουν συναίσθηση της σημασίας της κατάργησης ή της μείωσης του κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι πολίτες και της διευκόλυνσης της διενέργειας τεστ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

6 ώρες ago

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πώς θα χορηγηθούν 300.000 voucher

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται…

7 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα: Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Φωτοβολταϊκά στη Στέγη…

7 ώρες ago

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Από το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κορινθία ο Υπουργός…

9 ώρες ago

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Διαμαρτύρονται για την φτωχοποίησή τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα, καθώς καταγγέλλουν φτωχοποίηση της αστυνομίας. Αστυνομικοί έστησαν σκηνές απέναντι…

9 ώρες ago

Έγκριση όρων δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή έργου οδικής ασφάλειας της ΠΕ Μεσσηνίας

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και καθορίστηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΗΣ…

9 ώρες ago