Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία

Τύμπανα πολέμου άρχισαν να ακούγονται από την ανατολική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς αναβιώνει η μεγάλη κρίση του 2014 που σημάδεψε τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ρωσικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα, επικείμενη άφιξη δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή και διπλωματικός πυρετός που συνοδεύεται από υψηλής έντασης ανταλλαγή σχολίων εκ μέρους της Ουάσιγκτον και της Μόσχας συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό με φόντο την Ουκρανία.

Πολεμικά πλοία που μεταφέρουν πυραύλους, φρεγάτες και ναρκαλιευτικά λαμβάνουν μέρος στη μεγάλης έκτασης αεροναυτική άσκηση της Ρωσίας, ενώ το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι «εξετάζει την πρόταση του προέδρου Μπάιντεν» για Σύνοδο Κορυφής σε ουδέτερο έδαφος ώστε να λυθούν οι αμερικανορωσικές διαφορές.  Εκτός από τα πλοία του στόλου που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, στις ασκήσεις μετέχουν αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ολα αυτά παράλληλα με τη συγκέντρωση ισχυρών ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, όπου είναι πλέον καθημερινές οι σποραδικές επιθέσεις.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

Σύμφωνα με ορισμένες ρωσικές πηγές, στα σύνορα με την Ουκρανία -όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες- ενδέχεται να αναπτυχθούν έως και μισό εκατομμύριο άνδρες. Σε απάντηση των ρωσικών κινήσεων, το αμερικανικό Πεντάφωνο ακύρωσε την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία και, αντιθέτως, θα αυξήσει κατά 500 τον αριθμό όσων σταθμεύουν στην αμερικανική βάση της χώρας.

Στα άκρα την κατάσταση

Δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Μόσχα ωθεί στα άκρα την κατάσταση ώστε να υπάρξει αφορμή για σύρραξη, ενώ ο ρωσικός Τύπος αναφέρει ότι «είναι αναπότρεπτος ο πόλεμος»! Το Κρεμλίνο δεν δείχνει βιασύνη στην απάντηση για επίσημη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας με μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, αλλά κυρίαρχη την ουκρανική κρίση. «Η πρόταση πρέπει να μελετηθεί», δήλωσε αόριστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι θα εξεταστεί από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, ήρθε σε επαφή με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος γνωστοποίησε πως συνομίλησαν για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία η Σύνοδος Κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν. Η Φινλανδία είχε φιλοξενήσει και την προηγούμενη διμερή σύνοδο Πούτιν-Τραμπ – που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Κογκρέσο λόγω της υπερβολικά φιλικής αντιμετώπισης του Ρώσου προέδρου εκ μέρους του Αμερικανού ομολόγου του.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε χθες με άμεσο και έμμεσο τρόπο πως οι αμερικανορωσικές σχέσεις έχουν μπει στον πάγο. «Για 10 χρόνια η Αμερική ήταν το πιο απρόβλεπτο κράτος και πάντα απέναντί μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στην εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη, η οποία είχε τονίσει ότι «οι ΗΠΑ αναζητούν την προβλεψιμότητα στις σχέσεις με τη Ρωσία, περισσότερο από την εμπιστοσύνη». Στη Μόσχα, πολλοί έκριναν το τηλεφώνημα του Μπάιντεν ως αποδοχή της ρωσικής ισχύος – καθώς πρώτος ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να σπάσει τον πάγο. Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επί εξωτερικών θεμάτων, Γιούρι Ουσάκοφ, κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν -σύμφωνα με τα πρακτορεία RIA και TASS-, και τον προειδοποίησε πως η ρωσική πλευρά θα αντιδράσει αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν νέες κυρώσεις κατά της χώρας του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

1 ώρα ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

2 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

2 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

3 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

3 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

4 ώρες ago