Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: “Χαλαρή” Μεγάλη Εβδομάδα και αφίξεις εκατομμυρίων εμβολίων

H Μεγάλη Παρασκευή, βρίσκει τους Καθολικούς Ισπανούς, να μπορούν να ταξιδεύουν μόνο στην Αυτονομία όπου διαβιούν, όχι όμως σε γειτονικές περιοχές. Επίσης βρίσκει το σύνολο της χώρας να ζει με την νυχτερινή απαγόρευση από τις 11 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Η μεγάλη Εβδομάδα συνεχίζεται χωρίς τις περίφημες περιφορές εικόνων και γλυπτών της Παναγίας ή του Χριστού, ειδικότερα στην περιοχή της Ανδαλουσίας (Σεβίλλης, Γρανάδας, Μάλαγας) όπου οι χριστιανικές αδελφότητες – οι οποίες μόνο στην Σεβίλλη αριθμούν περί τις 200 – δεν μπόρεσαν εφέτος να πάρουν μέρος σε αυτές τις περιφορές.

Οι εκκλησίες όμως παραμένουν ανοικτές σε όλη την χώρα αν και ο αριθμός των πιστών είναι περιορισμένος με τους περισσότερους να παραμένουν στο προαύλιο των εκκλησιών. Ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα που υπολόγιζαν να εξασφαλίσουν κέρδη από τους τουρίστες της Μ. Εβδομάδας (κυρίως εσωτερικός τουρισμός) βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται στα μισά σε σχέση με το 2019. Άλλωστε το 2020 η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη καθώς η Ισπανία βρισκόταν σε καθολικό λοκντάουν και τα πάντα ήταν κλειστά.

Ο καλός καιρός ευνοεί τις εκδρομές, παρατηρείται όμως ότι ακόμα και σε κοντινές εξορμήσεις κυρίως σε βουνά, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Επίσης σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Παιδείας το 99,6% των σχολείων σε όλη την χώρα παραμένουν ανοικτά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι περιορισμοί κυρίως αφορούν στον τομέα των επιχειρήσεων εστίασης, περιορισμοί οι οποίοι διαμορφώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία της κάθε περιοχής. Οι αντιδράσεις ειδικότερα στον τομέα αυτό είναι πολλές, καθότι παρότι ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι 7 δις ευρώ και ενίσχυση σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις από 3.000-200.000 ευρώ εντούτοις δεν θα τα λάβουν πριν τον ερχόμενο Ιούνιο. Κι αυτό γιατί η διάθεσή τους ως άμεση βοήθεια, πρέπει να γίνει μέσω των 17 Αυτόνομων τοπικών κυβερνήσεων μετά από διαδικασίες αρκετά χρονοβόρες.

Στοιχεία πανδημίας

Η Ισπανία, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ξεπεράσει το τρίτο κύμα πανδημίας , εντούτοις αναμένει τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας τα οποία θα σηματοδοτήσουν την πορεία του μέσου όρου στον δείκτη κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας, που αυτή την ώρα ανέρχεται στα 154 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας το 18,4% καλύπτεται από ασθενείς covid , όμως το σύστημα υγείας δεν πιέζεται με την ίδια ένταση , όπως το 2020.

Μέχρι σήμερα στην Ισπανία έχουν εμβολιαστεί 8,3 εκατομμύρια πληθυσμού με την πρώτη δόση και 2,8 εκατομμύρια και με τις δύο δόσεις. Μάλιστα χθες σημειώθηκε ρεκόρ εμβολιασμών που έφθασαν τις 300.000 μόνο σε μία ημέρα. Η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, διαβεβαιώνει ότι ο Απρίλιος είναι καθοριστικός μήνας για τους εμβολιασμούς καθώς η Ισπανία θα παραλάβει αρκετά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, οπότε είναι εφικτός ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού ως τον Ιούνιο. Μόνο χθες παρελήφθησαν επιπλέον 1.056.500  εμβόλια της AstraZeneca και 1.200.000 εμβόλια της Pfizer θα φθάσουν στην χώρα την ερχόμενη Δευτέρα. Η σημαντικότητα στους εμβολιασμούς διαπιστώνεται κυρίως στα γηροκομεία της χώρας όπου υπάρχει κατακόρυφη πτώση σε θανάτους που αγγίζει το 95% καθότι η πλειοψηφία των ενοίκων τους έχει ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Περισσότεροι εμβολιασμοί, λοιπόν, σημαίνουν κάθετη πτώση κρουσμάτων και θανάτων.

Εκείνο όμως που επισημαίνεται ιδιαίτερα στον ισπανικό Τύπο είναι η τραγική καθυστέρηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παράδοση των εμβολίων. Η ΕΕ στις προβλέψεις της ανέφερε, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θα είχε εμβολιαστεί το 80% άνω των 80 ετών αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη την Ευρώπη. Κάτι όμως που δεν συνέβη εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης και με τα σημερινά στοιχεία διαπιστώνεται ότι έχει εμβολιαστεί σε όλη την Ε.Ε. μόνο το 27% των άνω των 80 ετών και μόνο το 47% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

9 ώρες ago

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή – Έως την Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια…

9 ώρες ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

9 ώρες ago

Καιρός Πάσχα: Δύο τα σενάρια – Τι να περιμένουμε Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια για τον καιρό του Μεγάλου…

9 ώρες ago

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

12 ώρες ago

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

15 ώρες ago