Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Δοκιμαστές γεύτηκαν το πρώτο κόκκινο κρασί που ωρίμασε στο διάστημα- Ποια τα συμπεράσματά τους

Το πρώτο διαστημικό κρασί ολοκλήρωσε το ταξίδι του γύρω από τη γη, για να επιστρέψει σε αυτήν και να δοκιμαστεί από τους πλέον ευαίσθητους ουρανίσκους.

12 καταξιωμένοι οινολόγοι και δοκιμαστές συγκεντρώθηκαν στο Μπορντό της Γαλλίας για να γευτούν το κρασί, μάρκας Petrus Pomerol και αξίας 5.000 ευρώ ανά φιάλη, το οποίο είχε περάσει 1 χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μαζί με δείγματα από αμπέλι.

Συνολικά, στον Σταθμό εστάλησαν 12 φιάλες του πολύτιμου κρασιού.

Καθώς το αλκοόλ αλλά και το γυαλί αποτελούν ουσίες…απαγορευμένες για τον Σταθμό, το κρασί είχε θωρακιστεί προσεκτικά σε ειδικά διαμορφωμένες, ατσάλινες κυλινδρικές φιάλες.

Αφού επέστρεψε στη γη, το ερυθρό κρασί, από σταφύλια των ποικιλιών Μερλό και Καμπερνέ Σοβινιόν, συγκρίθηκε με οίνο ίδιας μάρκας και εσοδείας, που είχε όμως αφεθεί να ωριμάσει στη γη.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, το…διαστημικό κρασί φαινόταν να έχει πιο μεστό «σώμα» σε σχέση με το γήινο, με λιγότερο έντονη την παρουσία των τανινών, ενώ η παραμονή του στο διάστημα φαίνεται πως κατάφερε να αναδείξει τα αρώματά του, με κυρίαρχα αυτά του πορτοκαλιού και του τριαντάφυλλου.

Σε σχέση με το γήινο κρασί, παρότι ήταν ίδιας παραγωγής και εσοδείας, το διαστημικό έδινε επίσης την εντύπωση μεγαλύτερης παλαίωσης.

Όσον αφορά τα κλήματα, παρά την έλλειψη φωτός και νερού, αναπτύχθηκαν γρηγορότερα στο διάστημα απ’ ό,τι συμβαίνει στη γη.

Η αποστολή του οίνου στο διάστημα δεν αποτελεί απλώς μια εκκεντρικότητα, αλλά θεωρείται πως θα βοηθήσει τους παραγωγούς στο να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της παλαίωσης και ζύμωσης του κρασιού, καθώς και το πώς μπορούν να δημιουργήσουν στη γη τις ιδανικές συνθήκες για τα φυτά, ώστε αυτά να αντιστέκονται στην κλιματική αλλαγή και στις ασθένειες.

Όπως λένε οι ειδικοί, η παραμονή στο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση μεγάλης πίεσης σε οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό, όπως άλλωστε και τα αμπέλια.

Οι πιέσεις αυτές θα μπορούσαν ωστόσο να προσομοιωθούν και σε γήινο περιβάλλον, προκειμένου να καταστήσουν τα φυτά περισσότερο ανθεκτικά.

Πέραν της βελτίωσης των συνθηκών στη γη, υπάρχουν ελπίδες ακόμη και για μια συστηματική χρήση του διαστήματος για καλλιέργειες και την παραγωγή τροφίμων και ποτών, στο μέλλον.

Οι ειδικοί έκριναν τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος θετικά, τονίζοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί ενδεχομένως έως και μια δεκαετία προτού αρχίσουν να βρίσκουν ευρεία πρακτική εφαρμογή τα ευρήματά τους.

Έως τότε, ελπίζουν ότι το πρότζεκτ, το οποίο χρηματοδοτείται από ιδιώτες (με το κόστος να παραμένει άγνωστο) θα μπορέσει να συνεχίσει να στέλνει κρασιά και σταφύλια στο διάστημα.

Όσον αφορά το ποιο κρασί είναι εν τέλει γευστικότερο – το γήινο ή το διαστημικό- οι γευσιγνώστες τόνισαν πως, παρά τις μικρές τους διαφορές, «είναι και τα δύο πανέμορφα».

 

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

7 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

7 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

8 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

16 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

16 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

18 ώρες ago