ΗΠΑ: Ρομπότ – γιατροί ξεκίνησαν να εξετάζουν πιθανούς ασθενείς του κορωνοϊού

Στο νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστόνης, ο ρομποτικός σκύλος- νοσοκόμος Dr. Spot παρέχει βοήθεια στους πρώτους ασθενείς του.

Ο Dr. Spot είναι το πρώτο δημιούργημα του Πανεπιστημίου MIT και της εταιρείας ρομποτικής Boston Dynamics, που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και στην υπηρεσία των Αμερικανών ασθενών.

Ελαχιστοποιώντας τις επαφές μεταξύ ανθρώπων στα νοσοκομεία, το ρομπότ- σκύλος εκτελεί καθήκοντα όπως η διεξαγωγή rapid test, η τοποθέτηση καθετήρα και οι μετρήσεις της πίεσης και του παλμού των ασθενών που εμπιστεύονται με μεγάλη χαρά την υγεία τους στα…χέρια του.

«Από τις αρχές της πανδημίας θέλαμε να προστατεύσουμε το υγειονομικό προσωπικό, ελαχιστοποιώντας την επαφή του με πιθανούς φορείς του κορωνοϊού», λέει ο καθηγητής μηχανολογίας του MIT και επικεφαλής του πρότζεκτ, Τζιοβάνι Τραβέρσο.

«Αναρωτηθήκαμε εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει ενσωματώνοντας ρομποτικά συστήματα σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, καθώς και εάν οι ίδιοι οι ασθενείς θα ήταν πρόθυμοι να επιτρέψουν σε ρομπότ να διεξάγουν τις εξετάσεις τους», προσθέτει.

Προτού προβούν στην κατασκευή των ρομπότ, οι επιστήμονες έκαναν δημοσκόπηση, ρωτώντας 1.000 Αμερικανούς για το πόση εμπιστοσύνη θα έδειχναν στα ρομπότ.

Βλέποντας πως η πλειονότητα ήταν δεκτική απέναντι σε κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες ξεκίνησαν την πολύμηνη κατασκευή του πρώτου ρομπότ, του Dr. Spot, η οποία κόστισε 74.500 δολάρια.

 

Ο Dr.Spot αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πλαστικό και αλουμίνιο και είναι εξοπλισμένος με εξειδικευμένες κάμερες και υπολογιστικά συστήματα που του επιτρέπουν να υπολογίζει την θερμοκρασία των ασθενών, το οξυγόνο του αίματος, τους καρδιακούς παλμούς και την ταχύτητα της αναπνοής.

Η πρώτη του επαφή με ασθενείς έλαβε χώρα σε νοσοκομείο της Βοστόνης, όπου το ρομπότ εξέτασε 40 ασθενείς από τα Επείγοντα.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης των ασθενών, οι γιατροί μπόρεσαν να έχουν εποπτεία της διαδικασίας και να κατευθύνουν το ρομπότ, με τη βοήθεια ενός iPad, τοποθετημένου πάνω στο ρομπότ, και ενός τηλεκοντρόλ.

Πάνω από το 90% των ασθενών δήλωσαν κατόπιν ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους με τον Dr. Spot, και πρόθυμοι να εξεταστούν ξανά στο μέλλον από παρόμοια ρομπότ.

«Η ρομποτική τεχνολογία χρησιμοποιείται ούτως ή άλλως σε ένα βαθμό στα νοσοκομεία», επισημαίνει ο Τραβέρσο.

«Στην συνθήκη του κορωνοϊού, ωστόσο, βλέπουμε πως τα ρομποτικά συστήματα μπορούν να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στην περίθαλψη, ιδιαίτερα εφόσον τυγχάνουν της αποδοχής των ασθενών», καταλήγει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

11 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

12 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

12 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

12 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

12 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

12 ώρες ago