Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: «Μαύρη τρύπα» η παραγωγή εμβολίων και νέες κόντρες

Ο εφησυχασμός είναι εχθρός στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καταγράφεται νέα αναζωπύρωση, όπως ενημερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η Ανατολική και η Κεντρική Ευρώπη σημειώνουν αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είναι ήδη επιβαρυμένες.

Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων εμβολίων, εν μέσω της ταχύτατης εξάπλωσης των μεταλλάξεων, προκαλούν αναστάτωση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, μετέδωσε χθες πως η Κομισιόν εμπόδισε την εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca που παρασκευάστηκαν στην Ιταλία και προορίζονταν για την Αυστραλία, καθώς η εταιρία δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για παράδοση εμβολίων στην Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα, η σουηδο-βρετανική εταιρία ανακοίνωσε πως προσπαθεί να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στην Ε.Ε. μέχρι τέλος Μαρτίου, λιγότερες από τις μισές από όσες είχε δεσμευτεί.

Ο εκνευρισμός των κυβερνήσεων για τις καθυστερήσεις είναι έκδηλος πλέον, και κάποιες χώρες αναζητούν λύσεις εκτός Ενωσης. Η Γαλλία επέκρινε το σχέδιο συμμαχίας της Δανίας και της Αυστρίας με το Ισραήλ όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων δεύτερης γενιάς κατά της Covid-19, σημειώνοντας πως «το ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει το πλέον κατάλληλο για να εγγυηθεί την αλληλεγγύη στους κόλπους της Ε.Ε.»

Ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, τονίζει πως «οι Ευρωπαίοι οφείλουν να επιστρέψουν στα βασικά για να παλέψουν απέναντι στον ιό και τα παραλλαγμένα στελέχη του, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία και επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς». Επί του παρόντος στη «γηραιά ήπειρο» χορηγούνται τρία εμβόλια -αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca- ενώ εξετάζεται και η έγκριση του εμβολίου μίας δόσης της Johnson & Johnson που έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Αναθεωρώντας προηγούμενη αξιολόγηση, οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας και της Σουηδίας έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca στους άνω των 65 ετών. Η Ιταλία στην αρχή της εβδομάδας ενέκρινε τη χρήση του στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων, που ενέκρινε το σκεύασμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολισμών και βάσει των τελευταίων ερευνών, η Ιταλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πως όσοι έχουν νοσήσει με την Covid-19 θα λαμβάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου από όλα τα εγκεκριμένα σκευάσματα.

Σύγχυση εν τω μεταξύ επικρατεί για την πιθανή έγκριση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V» στην Ε.Ε., την ώρα που η Ουγγαρία χορηγεί το συγκεκριμένο σκεύασμα κι άλλες χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Μόσχα. Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες πως αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη «Sputnik-V» στο «χαρτοφυλάκιο» των εμβολίων. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την αξιολόγηση του «Sputnik-V», που φαίνεται ότι είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό, με στόχο την πιθανή έγκριση για χρήση στην Ε.Ε. Η Ρωσία είχε αναφέρει πως αναμένει την έγκριση του εμβολίου από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τη Μόσχα να τονίζει πως μπορεί να παρέχει εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

 Καλύτερη ανοσία από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Περισσότερα στοιχεία για το «προφίλ» των μεταλλάξεων αντλούν οι επιστήμονες από τις έρευνες που διεξάγουν. Προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική δείχνει ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού έχουν καλύτερη ανοσία απέναντι στις άλλες μεταλλάξεις. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής κοινότητας δεν έχουν επικυρωθεί ακόμη, ωστόσο οι ειδικοί ελπίζουν ότι ένα εμβόλιο που θα βασίζεται σε αυτή την παραλλαγή θα μπορεί να προστατεύσει από τις μελλοντικές μεταλλάξεις του Sars-CoV-2. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στη Δύση παρουσιάζουν μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης που προς το παρόν εξαπλώνεται κυρίως στην Αφρική και είναι περισσότερο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος.

 Βραζιλία

 Εν τω μεταξύ, στη Βραζιλία εξάλλου, όπου η νέα παραλλαγή του ιού θερίζει τον πληθυσμό

-καταγράφοντας περίπου 1.800 θανάτους την ημέρα- επιφανείς επιστήμονες έστειλαν επιστολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητώντας 14ήμερο ολικό λοκντάουν. Το «Παρατηρητήριο Covid-19» προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα επικρατήσει παντού η παραλλαγή που εντοπίστηκε στο Μανάους και η χώρα θα θρηνήσει πολλά θύματα. Ηδη, ο κυβερνήτης του Ρίο επέβαλε τοπική απαγόρευση κυκλοφορίας, προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του νέου στελέχους κορονοϊού.

 «Αστραψε» ο Μπάιντεν για τη χαλάρωση των μέτρων

 Για λογική… Νεάντερταλ κατηγόρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τους κυβερνήτες που αποφάσισαν την άρση των μέτρων και τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας, την ώρα που η χώρα βρίσκεται εν όψει ενός τέταρτου πανδημικού κύματος. Ο πρόεδρος επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες των Πολιτειών του Τέξας και Μισισιπή που αποφάσισαν να άρουν τα μέτρα και να επανεκκινήσουν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, σημειώνοντας πως «τέτοιες κινήσεις είναι λάθος και η χρήση μάσκας έκανε διαφορά». Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι υποστήριξε πως είναι νωρίς ακόμη για άρση των μέτρων και τέτοιες αποφάσεις είναι επικίνδυνες. Ο ίδιος πάντως επεσήμανε πως το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) εξετάζει νέες οδηγίες για όσους έχουν εμβολιαστεί. Βάσει του νέου σχεδίου θα είναι δυνατόν όσοι έχουν εμβολιαστεί να συναντώνται χωρίς μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

58 λεπτά ago

Λουτράκι: Απόπειρα βιασμού 17χρονης από 30χρονο – Την άρπαξε από τα μαλλιά

Μάχη για να ξεφύγει από τα χέρια του επίδοξου βιαστή της έδωσε μία 17χρονη στο…

1 ώρα ago

Κόρινθος: Τον πιάσανε να κλέβει μπαταρίες

Συνελήφθη την Τρίτη 7 Μαΐου το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου,…

1 ώρα ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

1 ώρα ago

Παρουσίαση χορών παραδοσιακών χορών της Λαμπρής διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 (Κυριακή του Θωμά) Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας, Λουτράκι

1 ώρα ago

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση…

1 ώρα ago