Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Διάγνωση κορωνοϊού από το… σαλόνι τους και η βιταμίνη που κάνει θαύματα!

«Περιοριστικά μέτρα και τεστ, τεστ, τεστ» είχε πει πριν από εννιά μήνες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας τη σημασία των διαγνωστικών τεστ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πέρα από τα «λοκντάουν».

Αν και τα τεστ ανίχνευσης του ιού λειτουργούν περισσότερο ως εργαλείο για τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις, οι κάτοικοι της Γερμανίας και της Αυστρίας θα μπορούν να κάνουν διάγνωση από την άνεση του σπιτιού τους.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως από την 1η Μαρτίου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν γρήγορα τεστ (rapid tests). Η κίνηση εντάσσεται στην εθνική στρατηγική διεύρυνσης των ελέγχων για κορονοϊό, λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδες. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα ειδικά εξεταστικά κέντρα, αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία, στα οδοντιατρεία, στα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα φαρμακεία. Στην ίδια κατεύθυνση και η Αυστρία, όπου από την αρχή του επόμενου μήνα θα διατίθενται στα φαρμακεία «τεστ καθιστικού», τα οποία πρόκειται για εργαλεία αυτοεξέτασης στο σπίτι για τη νόσο Covid-19. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί πέντε τεστ το μήνα.

Τα διαγνωστικά τεστ εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε περιορισμό τοπικών «εστιών εξάπλωσης του ιού» και θα διευκολύνουν την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία δεν αναμένεται πριν από το Πάσχα των Καθολικών (4 Απριλίου).

Στο επιστημονικό πεδίο, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε χθες η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε άδεια για ιατρική δοκιμή κατά την οποία οι εθελοντές θα εκτεθούν σκόπιμα στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της έρευνας (θα συμμετάσχουν ερευνητικοί φορείς, πανεπιστήμια και ιατρικοί οργανισμοί) θα εξεταστούν 90 υγιείς άνθρωποι, ηλικίας 18-30 ετών, που θα προσβληθούν από τον Covid-19 σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, με στόχο να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο ο ιός επηρεάζει τους ανθρώπους. Προκειμένου η δοκιμή να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, θα χρησιμοποιηθεί η εκδοχή του ιού που έχει εντοπιστεί στην Αγγλία από τον περασμένο Μάρτιο και έχει αποδειχθεί ότι είναι χαμηλού κινδύνου σε νεαρούς υγιείς ενήλικες, κι όχι μία από τις μεταλλάξεις.

 Ακόμη και κατά 60% μειώνει τη θνησιμότητα η προληπτική χορήγηση υψηλής δοσολογίας βιταμίνης D σε ασθενείς με κορονοϊό κατά τις πρώτες ημέρες νοσηλείας τους, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Από έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης φάνηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε καλσιφεδιόλη, δηλαδή φαρμακευτική ουσία υψηλής δόσης βιταμίνης D που χορηγείται σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη κλινική εικόνα, οι περισσότεροι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και, τελικά, καταγράφηκαν μειωμένα ποσοστά θανάτων.

Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19. Η βιταμίνη D παράγεται κατά τη διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών οστών, ισχυρού μυϊκού συστήματος, καθώς και καλού ανοσοποιητικού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

9 λεπτά ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

8 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

8 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

10 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

11 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

11 ώρες ago