Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Δόντια ηλικίας 45.000 ετών, που ανήκαν σε υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ, ρίχνουν φως στην εξέλιξη του είδους μας

Τα δόντια είχαν ανακαλυφθεί σε σπηλιά στην νήσο Τζέρσεϊ της Αγγλίας το 1910-11, αλλά μόλις πρόσφατα μελετήθηκαν από τους επιστήμονες επισταμένως.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα 11 δόντια που ανακαλύφθηκαν ανήκαν σε δύο διαφορετικά άτομα, τα οποία αποτελούσαν «υβρίδιο» του σύγχρονου ανθρώπου και του Νεάντερταλ.

Οι ρίζες των δοντιών έχουν το μέγεθος και την δύναμη των δοντιών που είχαν οι Νεάντερταλ, ενώ το πάνω μέρος τους προσιδιάζει τα δόντια που μέχρι και σήμερα έχουν οι άνθρωποι.

Τα δόντια χρονολογήθηκαν στα 45.000 χρόνια και εντοπίστηκαν στο σπήλαιο La Cotte de St Brelade, μαζί με υπολείμματα τροφής και εργαλεία που υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη σπηλιά αποτελούσε συστηματικά καταφύγιο ανθρώπινων πληθυσμών.

Τα περισσότερα εργαλεία φαίνεται πως επρόκειτο για ξέστρα, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους προϊστορικούς ανθρώπους για την αφαίρεση του φλοιού των δέντρων, αλλά και των δερμάτων από τα ζώα.

Τα ζώα που φαίνεται πως κατανάλωναν οι άνθρωποι δεν περιορίζονταν στους ταράνδους και τους βίσωνες, οι οποίοι μέχρι και σήμερα εντοπίζονται στην περιοχή, αλλά επεκτείνονταν και σε μεγαλύτερα, πολύ πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο θηράματα, όπως οι ρινόκεροι και τα μαμούθ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τα δόντια προκύπτει ότι οι άνθρωποι είχαν περάσει μακρές περιόδους στρες και ασιτίας, ενδέχεται να ρίχνει φως στα αίτια της εξαφάνισης των Νεάντερταλ και της επικράτησης του σύγχρονου ανθρώπου, από τον οποίο οι Νεάντερταλ σε μεγάλο βαθμό αφομοιώθηκαν.

Ενδεικτικό της αφομοίωσης αυτής, αλλά και της επιβίωσης του DNA των Νεάντερταλ σ’ ένα βαθμό μέχρι και σήμερα, είναι το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής μας έχουν DNA των Νεάντερταλ σε ποσοστό 2%.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν τώρα να προχωρήσουν σε περαιτέρω μελέτη του εσωτερικού της σπηλιάς, φιλοδοξώντας να συλλέξουν και άλλο DNA αλλά και να αναλύσουν τα υπολείμματα τροφής, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού του ποιοι ήταν ακριβώς οι κάτοικοι της περιοχής και ποιες οι σχέσεις μεταξύ τους.

Μάλιστα, οι ειδικοί δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα οι προϊστορικοί άνθρωποι της σπηλιάς να είχαν προχωρήσει λόγω της ασιτίας στον κανιβαλισμό- με τα δόντια που ανακαλύφθηκαν να μπορούν να ανήκουν σε πιθανά θύματα αυτής της πρακτικής, η οποία σε περιόδους μεγάλης έλλειψης τροφής επιστρατευόταν από τους Νεάντερταλ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

18 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

19 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

19 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

20 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

20 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

20 ώρες ago