Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακός άφησε όλη του την περιουσία σε χωριό της Γαλλίας που προστάτευσε την οικογένειά του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο άνδρας, που έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο, άφησε όλη του την περιουσία στο χωριό Le Chambon-sur-Lignon της Γαλλίας, που περιέθαλψε την οικογένειά του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην διαθήκη του, ο εβραϊκής καταγωγής Erich Schwam άφησε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο χωριό, θέλοντας να ευχαριστήσει τους κατοίκους για «το πώς με καλωσόρισαν, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαίδευσή μου».

Ο άνδρας ζήτησε μεγάλο μέρος των χρημάτων να διατεθεί για την χρηματοδότηση υποτροφιών και σχολείων της περιοχής, ενώ μεγάλα ποσοστά θα διατεθούν για την ενίσχυση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σε ένα ίδρυμα για τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία και σε μια φιλοζωική οργάνωση.

Τόσο το συγκεκριμένο χωριό, όσο και πολλά ακόμη χωριά της περιοχής, είχαν πράγματι φιλοξενήσει δεκάδες οικογένειες Εβραίων με παιδιά κατά την διάρκεια του πολέμου.

Η οικογένεια του Schwam, συγκεκριμένα, είχε καταφύγει στο Le Chambon-sur-Lignon το 1943, μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν γιατρός, και την μητέρα του, η οποία είχε μεριμνήσει για την ίδρυση μιας βιβλιοθήκης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Rivesaltes, που χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς του Βισύ για την φυλάκιση δεκάδων Εβραίων, οι οποίοι μεταφέρονταν εκεί από το Άουσβιτς.

Η Fridel Reiter, Ελβετίδα κοινωνική λειτουργός που βοηθούσε τότε εθελοντικά τους πρόσφυγες, φέρεται να είχε βοηθήσει την οικογένεια του Schwam να μετεγκατασταθεί στο χωριό μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου Rivesaltes, το 1942.

Στην ηλικία των 12, ο Schwam περιήλθε στην φροντίδα του Secours Suisse, ενός τομέα του Ερυθρού Σταυρού της Ελβετίας που εξειδικευόταν στην περίθαλψη παιδιών κατά την διάρκεια του πολέμου.

Στην οργάνωση συμμετείχε και η μητέρα του Schwam, ενώ ο ίδιος μεγαλώνοντας ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του σπουδάζοντας φαρμακευτική στην Λυόν.

Η ιστορία του Schwam, ο οποίος απεβίωσε στα 75, παρέμενε για πολύ καιρό στην αφάνεια και ξαναήρθε στο φως μετά τη γενναιόδωρη δωρεά του στους κατοίκους του χωριού που τον φιλοξένησε, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν μέχρι πρότινος την παραμικρή ιδέα για το παρελθόν του νέου τους ευεργέτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

3 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

3 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

3 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

4 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

4 ώρες ago