Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Πλανήτης που έχει κοινά με τη Γη και ονομάστηκε “σούπερ Γη” ανακαλύφθηκε έξω από το ηλιακό μας σύστημα

Ο πλανήτης, 50% μεγαλύτερος σε μέγεθος και με τριπλάσια μάζα από τη Γη, περιστρέφεται γύρω από ένα από τα αρχαιότερα αστέρια του γαλαξία μας.

Ο πλανήτης, ο οποίος ονομάστηκε «TOI-561b» ή, απλούστερα «σούπερ Γη» , λόγω κοινών χαρακτηριστικών του με τη γη μας, εκτελεί δύο πλήρεις περιστροφές γύρω από το άστρο του, σε διάστημα μόλις 24 ωρών.

Η σούπερ Γη είναι στο μεγαλύτερο μέρος της βραχώδης, ενώ η κοντινή της απόσταση από τον ήλιο της συνεπάγεται πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά της, οι οποίες αγγίζουν τους 271 βαθμούς Κελσίου.

Οι αστρονόμοι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι, παρά την διπλάσια μάζα του πλανήτη σε σχέση με τον δικό μας, η πυκνότητά τους είναι σχεδόν η ίδια.

Ο αστρονόμος Στίβεν Κέιν σχολίασε: «Είναι ασυνήθιστο, θα περίμενε κανείς η πυκνότητα της σούπερ Γης να είναι επίσης υψηλότερη. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σε ηλικία πλανήτη».

Οι γηραιότεροι πλανήτες είναι συνήθως λιγότερο πυκνοί, λόγω του ότι τα πιο βαριά χημικά στοιχεία απουσίαζαν από το σύμπαν, κατά την περίοδο της γέννησής τους.

Τα βαριά χημικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, προκύπτοντας από εκρήξεις άστρων, οι οποίες οδηγούν στον εκ νέου σχηματισμό αστέρων και πλανητών.

Η σούπερ Γη θεωρείται πως αποτελεί έναν από τους πλέον γηραιούς πλανήτες που έχουν εντοπιστεί από τους επιστήμονες, και η ύπαρξή του επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βραχώδεις πλανήτες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους λίγο μετά τη γέννηση του σύμπαντος, 14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

2 ακόμη πλανήτες, σχηματισμένοι από αέρια, φαίνεται πως περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο της σούπερ Γης.

Και οι 3 πλανήτες υπολογίζεται πως έχουν ηλικία περίπου 10 δισεκατομμυρίων ετών.

Ο γαλαξίας μας φαίνεται, από την άλλη, πως σχηματίστηκε περίπου 12 δισ. χρόνια πριν, ενώ ο δικός μας ήλιος έχει ηλικία «μόλις» 4,5 δισ. ετών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να μάθουν περισσότερα σχετικά με την εσωτερική δομή της σούπερ Γης.

«Οι πληροφορίες για το εσωτερικό ενός πλανήτη μας δίνουν μια αίσθηση του κατά πόσο η επιφάνειά του θα μπορούσε να είναι κατοικίσιμη από κάποια μορφή ζωής», λέει ο Κέιν.

«Αν και ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι μάλλον απίθανο να κατοικείται σήμερα, μπορεί να αποτελεί τον πρώτο από μια σειρά βραχώδων πλανητών που μένει να ανακαλυφθούν στο γαλαξία μας», προσθέτει.

Παρόλο που η μορφολογία της σούπερ Γης μοιάζει με αυτήν του δικού μας πλανήτη, η τωρινή της θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή για να μπορέσει να υπάρξει ζωή στην επιφάνειά της.

Ωστόσο, δεδομένου του πόσο παλιός είναι ο πλανήτης και του ότι αποτελεί τον πρώτο επίσης βραχώδη πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ήλιο, όπως η γη μας, οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν την ύπαρξη ζωής σε αυτόν, σε κάποιο προγενέστερο στάδιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

17 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

17 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

17 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

17 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

18 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

18 ώρες ago