Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση παραλύουν την κυκλοφορία σε πολλές πόλεις

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν χθες το κέντρο πολλών πόλεων στην Πολωνία, με αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζή, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης.

Κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «η Κόλαση των γυναικών», «Μακάρι να μπορούσα να κάνω άμβλωση στην κυβέρνησή μου», «Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Θέλουμε να έχουμε την επιλογή» ή «Πρόκειται για πόλεμο!», οι διαδηλωτές στη Βαρσοβία, στην πλειονότητά τους νεαρές γυναίκες, έκλεισαν πολλούς δρόμους στο κέντρο της πόλης παραλύοντας την κυκλοφορία.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις στον απόηχο της απόφασης της περασμένης Πέμπτης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να απαγορεύσει την άμβλωση στην περίπτωση της σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, καθώς «δεν συνάδει» με το Σύνταγμα.

Την Κυριακή, διαδηλωτές στοχοποίησαν καθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη την Πολωνία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα που έχει κυρίως καθολικό πληθυσμό.

Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με ακροδεξιούς διαδηλωτές, οι οποίοι κρατώντας ροζάρια και τραγουδώντας θρησκευτικά τραγούδια  τους εμπόδιζαν από το να πλησιάσουν.

Οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι οι κινητοποιήσεις εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου θα συνεχιστούν. Η συγκεκριμένη ενέργεια πυροδότησε μια πρωτόγνωρη αντίδραση εναντίον της πανίσχυρης Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Πολωνία, που θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο ενήργησε για λογαριασμό του κόμματος, το οποίο κατά το παρελθόν είχε οπισθοχωρήσει από τις προσπάθειές του να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την άμβλωση λόγω της κατακραυγής της κοινής γνώμης. Το PiS το αρνείται.

Η άμβλωση είναι ένα θέμα που διχάζει εδώ και χρόνια την Πολωνία. Μια δημοσκόπηση του 2014 από το ερευνητικό κέντρο CBOS διαπίστωσε ότι το 65% των Πολωνών που ερωτήθηκαν ήταν κατά της άμβλωσης, το 27% το θεωρούσε αποδεκτό και το 8% ήταν αναποφάσιστοι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή πλειοψηφία κατά της τελευταίας αυστηρότερης νομοθεσίας.

Περισσότερες από 1.000 νόμιμες αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Πολωνία, αλλά γυναικείες ομάδες λένε ότι ο αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιήθηκαν παράνομα ή στο εξωτερικό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000.

Εκτός από μεμονωμένα περιστατικά συγκρούσεων με την αστυνομία, εντούτοις, οι διαδηλώσεις είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν, η αστυνομία εκφράζει τη συμπαράστασή της.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού -την Παρασκευή έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 13.632- που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας της χώρας.

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Μίχαλ Ντβόρτζικ στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF. «Οι κανονισμοί για την πανδημία παραβιάζονται».

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από τις πολωνικές πρεσβείες στο Λονδίνο και στο Κίεβο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ναρκωτικά στην Αρκαδία

 Συνελήφθησαν στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, -2-17χρονοι ημεδαποί, σε βάρος των οποίων…

29 λεπτά ago

Στο έργο της παραλιακής γέφυρας στον ποταμό Κύριλλο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής

Το έργο της επισκευής και αποκατάστασης της παραλιακής γέφυρας στον ποταμό Κύριλλο στο Κιάτο του…

34 λεπτά ago

Παπαφλέσσεια 2024 | Δημήτρης Πτωχός: «Δίνουμε ώθηση στον κλασικό αθλητισμό, ενισχύοντας και τον αθλητικό τουρισμό»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διεξαχθεί η Διεθνής Συνάντηση Στίβου «Παπαφλέσσεια 2024» στην…

35 λεπτά ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -10- άτομα Στο πλαίσιο…

36 λεπτά ago

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο

Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης…

37 λεπτά ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

39 λεπτά ago