ΔΙΕΘΝΗ

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία για το καψώνι στον Δένδια – Αστείες δικαιολογίες από τους Τούρκους

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η τουρκική πλευρά μιλά για τεχνικό λάθος αλλά κανείς δεν την πιστεύει. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ηταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού».

Οι Τούρκοι κράτησαν χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδεια υπερπτησης στο σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος έφτανε στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπέρπτησης που είχαν ήδη δώσει.

Όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης (14.10.2020), όταν ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράκ μπήκαν στο κυβερνητικό Embraer “Νεφέλη” για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Και παρόλο που στην Τουρκία γνώριζαν πως επρόκειτο για πτήση VIP, αποφάσισαν να ξεπεράσουν για άλλη μια φορά τα όρια και να κάνουν “καψόνι” (όσο μπορεί αυτός ο όρος να χρησιμοποιηθεί σε κάτι τόσο σοβαρό, αναγκάζοντας το αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών να κάνει επί 20 λεπτά κύκλους στον αέρα έως ότου να επιτρέψουν την υπέρπτηση!

Μάλιστα η άδεια δόθηκε όταν ο πιλότος του αεροσκάφους μετέφερε στις τουρκικές αρχές ότι λιγοστεύουν τα καύσιμα του αεροπλάνου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

12 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

21 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

22 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

22 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

24 ώρες ago