Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει στην ακραία ρητορική ο Ερντογάν: Όσοι δεν μας ακούν αμαυρώνουν το μέλλον τους

«Το Oruç Reis ξεκίνησε την αποστολή του. Άρχισε τις έρευνες σήμερα στις 8 το πρωί. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να καταστούμε ανεξάρτητοι στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.

«Το πιο σημαντικό θέμα την περασμένη εβδομάδα ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε σχετικά με τη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όπως γνωρίζετε αναβάλαμε τις σεισμικές μας ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή ύστερα από αίτημα της ‘Ανγκελα Μέρκελ», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας και επέκρινε την ελληνική πλευρά «που επέλεξε να κλείσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».

Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις κατά κανενός, δεν επιβουλεύεται τα νόμιμα συμφέροντα κανενός. Το μόνο αίτημά μας είναι να μας προσεγγίσετε με την ίδια αντίληψη. Φυσικά, δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια να μας φυλακίσουν στις ακτές μας.

Πάντως ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αναζήτηση «φόρμουλας».

 Oλα όσα είπε

Μετά απο την παράκληση της Καγελαρίου Μέρκελ είχαμε αναβάλλει για μια περίοδο τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή μας, ως κίνηση καλής θέλησης. Όμως η Ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση.

H Toυρκία δεν έχει βλέψεις στα  νόμιμα δικαιώματα, στα εδάφη ή στις θάλασσες των άλλων. Όμως θέλουμε κι εμείς να μας προσεγγίζουν με τον ίδιος τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να Αγνοούν  την Τουρκία με την τεράστια έκταση των 780 τετρ. χιλιομέτρων εδαφών και να προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύβει το κεφάλι σε μια τέτοιο ηλίθιο και αβάσιμο αίτημα.

Εμείς λέμε ελάτε  όλες οι χωρες της Μεσογείου να συναντηθούμε, να βρούμε μια φόρμουλα που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και είναι αποδεκτή απο όλους. Όσοι κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλεσμα της χώρας μας,με ενέργειες που ξεπερνούν το μπόι τους και με βήματα που δεν τους αρκεί η δύναμη τους αμαυρώνουν το μελλον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια.

Eμείς πάντα είμαστε υπερ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών με δίκαιο τρόπο και είμαστε έτοιμοι.Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμεις θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία. Ετσι το Ορουτς Ρείς χθες το βράδυ τις 8 απέπλευσε απο την Αττάλεια και κατευθύνθηκε στην περιοχή εργασιών του και το πρωί στις 8 ξεκίνησε τις εργασίες του.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο

Στον ίδιο τόνο και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο. Αναφέρεται στο αίτημα της Μέρκελ και στη χειρονομία καλής να ανασταλούν οι δραστηριότητες στη Μεσόγειο για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και για να ενεργοποιηθεί ο διάλογος, αλλά αυτό αναφέρει, δεν έτυχε καμίας απάντησης.

«Η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την λεγόμενη συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα. Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα ώστε να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

7 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

8 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

10 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

10 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

11 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

11 ώρες ago