ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα 12 Απριλίου

1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της «Φιλικής Εταιρίας».

1823: Έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που όρισε η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατ. γρόσια. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού είναι πλέον μονόδρομος.

1861: Αρχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια.

1877: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

1884: Ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ).

1927: Ο Τσιανγκ Κάι Σεκ διατάζει την εκτέλεση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στη Σαγκάη.

1937: Ο Φρανκ Γουίτλ δοκιμάζει στην Αγγλία τον πρώτο κινητήρα αεριώθησης που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος.

1941: Βυθίζεται το ελληνικό πλωτό νοσοκομείο «Αττική», μετά από γερμανικό βομβαρδισμό, αν και έπλεε κατάφωτο με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού. Το «Αττική» είχε αποπλεύσει από την Καβάλα και τη Θάσο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας γιατρούς, νοσοκόμους και τραυματίες. Συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου, Δημήτριος Μελετόπουλος.

1945: Πεθαίνει ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ, από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 63 ετών. Είναι ο μοναδικός που διετέλεσε τέσσερις φορές πρόεδρος της χώρας. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος, Χάρι Τρούμαν.

1949: Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζορτζ Πολκ. Είχε διάρκεια δέκα ημέρες και για το έγκλημα κατηγορήθηκαν τα τοπικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς, καθώς και ο δημοσιογράφος, Γρηγόρης Στακτόπουλος. Οι δύο πρώτοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ ο Στακτόπουλος σε ισόβιο κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Αντιθέτως, αθωώθηκε η Άννα Στακτοπούλου. Αργότερα, θα αποκαλυφθεί ότι ο μεν Βασβανάς είχε σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων του Εμφυλίου, πριν ο Πολκ φθάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Μουζενίδης την ημέρα της δολοφονίας βρισκόταν στη Ρουμανία.

1955: Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό δρ. Τζόνας Σολκ, χαρακτηρίζεται ασφαλές και αποτελεσματικό.

1961: Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Vostok 1».

1970: Σοβιετικό υποβρύχιο, που μεταφέρει τέσσερις πυρηνικές τορπίλες, βυθίζεται στον Βισκαϊκό κόλπο τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς.

1980: Ο Σάμιουελ Ντόε αποκτά τον έλεγχο της Λιβερίας με πραξικόπημα, δίνοντας τέλος στην πάνω από 130 ετών κυριαρχία της μειονότητας των Αμερικανολιβεριανών.

1981: Πραγματοποιείται η πρώτη εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου «Columbia» στο διάστημα.

1992: Ανοίγει τις πύλες της η Eurodisney.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

4 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

5 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

6 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

7 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

7 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

7 ώρες ago