ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Πούτιν

Νεκρός είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, από τους γνωστότερους διεθνώς επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές Αρχές.

Ο θάνατός του σημειώθηκε ενώ παρέμενε κρατούμενος σε ρωσικές φυλακές στην περιοχή Γιαμάλο-Νένετς στη Σιβηρία, κοντά στον αρκτικό κύκλο.

Ανάρτηση στην επίσημη ιστοθέση της σωφρονιστικής υπηρεσίας της αυτόνομης περιοχής, αναφέρει ότι ο Ναβάλνι «αισθάνθηκε αδιαθεσία» μετά από «περίπατο» την Παρασκευή 16/2, από την οποία «αμέσως μετά έχασε τις αισθήσεις του».

Η επέμβαση υγειονομικού προσωπικού που κλήθηκε να βοηθήσει δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον θάνατό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το Reuters.

Σημειώνεται ότι υπάρχει αναφορά στο ότι εξετάζονται τα αίτια του θανάτου του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη το 2021 μετά την ανάρρωσή του από μια απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο που έχει συνδεθεί με την υπηρεσία ασφαλείας FSB της Μόσχας.

 

 

Κρεμλίνο: Δεν έχουμε πληροφορίες για τον θάνατο του Ναβάλνι, γνωρίζει ο Πούτιν

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε ότι δεν έχει πληροφορίες για την αιτία θανάτου του 47χρονου επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε επίσης ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατό του.

Ο ρωσικός κρατικός ιστότοπος TASS αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για τον θάνατό του.

 

Ποιος είναι ο Ναβάλνι;

Γεννημένος από ιδιοκτήτες εργοστασίων σε ένα χωριό δυτικά της Μόσχας, ο Αλεξέι Ναβάλνι μεγάλωσε και έγινε ίσως ο μεγαλύτερος επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία.

Η πολιτική του δράση, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ερευνών για διαφθορά υψηλού επιπέδου και η υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, του έφεραν φήμη και πολλοί πίστευαν ότι αποτελούσε απειλή για τον κ. Πούτιν.

Ήταν τον Αύγουστο του 2020 όταν η μάχη του εναντίον του Ρώσου προέδρου έγινε πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο Τύπο.

Αρρώστησε βαριά σε μια πτήση από τη Σιβηρία στη Μόσχα και ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε, όντας σε κώμα, στο Βερολίνο. Η ομάδα του κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι τον δηλητηρίασε, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Οι Γερμανοί γιατροί επιβεβαίωσαν ότι είχε δηλητηριαστεί με novichok – ένα δημητήριο σοβιετικής εποχής – και η ανάρρωσή του κράτησε μήνες.

Παρά τον κίνδυνο, ο Ναβάλνι επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία όπου αργότερα συνελήφθη, καταδικάστηκε με κατηγορίες που λέει ότι έχουν πολιτικά κίνητρα και παρέμεινε στις ρωσικές φυλακές μέχρι τον θάνατό του σήμερα.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

20 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

20 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

21 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

21 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

22 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

22 ώρες ago