ΔΙΕΘΝΗ

Ερυθρά Θάλασσα: Ο φόβος για ολομέτωπη σύρραξη και το «έμφραγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο

Οι επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο

Η αναταραχή που επικρατεί στην Ερυθρά θάλασσα και οι ανησυχίες για κλιμάκωση των χτυπημάτων των αναρτών Χούθι διαταράσσει τις μεταφορές προϊόντων, απειλώντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

τα πλοία που είναι φορτωμένα με τρόφιμα είναι μεταξύ εκείνων που αποφεύγουν τις επιθέσεις των Χούθι και ακολουθούν μια μακρύτερη και πιο δαπανηρή διαδρομή.

Σε αντίθεση, όμως, με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και φορτία καταναλωτικών αγαθών, που επίσης έχουν επηρεαστεί, η μεγαλύτερη διάρκεια μπορεί να καταστήσει τα ευπαθή τρόφιμα μη εμπορεύσιμα. Αυτό είναι που τρομάζει τη βιομηχανία.

Οι Ιταλοί εξαγωγείς φοβούνται ότι τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή θα χαλάσουν στο δρόμο, το κινεζικό τζίντζερ γίνεται ακριβότερο και ορισμένα φορτία αφρικανικού καφέ καθυστέρησαν για λίγο. Τα σιτηρά εκτρέπονται από τη διώρυγα του Σουέζ, ενώ ένα πλοίο με ζώα προορισμό τη Μέση Ανατολή άλλαξε πορεία.

Αν και ο αντίκτυπος είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος, είναι μια υπενθύμιση του πόσο εύθραυστες μπορεί να είναι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Εάν η αναταραχή επιδεινωθεί, θα μπορούσε να ανακόψει την πτώση του κόστους των τροφίμων-προϊόντων που είχε αρχίσει να αντανακλάται στις τιμές των προϊόντων στα ράφια.

«Γονατίζει» το παγκόσμιο εμπόριο

Οι επιθέσεις στοχεύουν μια διαδρομή που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης και λειτουργεί ως ζωτικός αγωγός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η εναλλακτική ακτοπλοϊκή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής μπορεί να προσθέσει 10-14 ημέρες σε σε σύγκριση με το πέρασμα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ.

Μια απότομη πτώση των εσόδων από τη Διώρυγα του Σουέζ έχει προκαλέσει ένα οδυνηρό νέο πλήγμα στην ήδη επιδεινούμενη οικονομία της Αιγύπτου. Ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 40% τις πρώτες 11 ημέρες του Ιανουαρίου.

Τριπλασιάστηκε το κόστος μεταφοράς

Το κόστος μεταφοράς δεν εκτινάχθηκε απλά στα ύψη, αλλά κυριολεκτικά τριπλασιάστηκε, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδης,   τονίζοντας πως οι εισαγωγές κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μειωθεί κατά 45% το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου.

200.000 κοντέινερ δεν έφτασαν στον Πειραιά

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μιλώντας  για νέες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις στο κόστος εμπορευμάτων λόγω του αυξημένου κινδύνου διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ, άρχισαν να γίνονται αισθητές και στην Ελλάδα, καθώς το λιμάνι του Πειραιά δεν μένει ανεπηρέαστο.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου, 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω του αποκλεισμού (της διώρυγας του Σουέζ) και ουσιαστικά αυτό που υποχρεώνονται τα πλοία αυτά είναι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που σημαίνει 15 έως 20 μέρες καθυστέρηση» εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Τόνισε μάλιστα πως, η καθυστέρηση αυτή εκτός από τον μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης έχει επιπτώσεις και στο κόστος μεταφοράς σημειώνοντας ότι κάθε κοντέινερ επιβαρύνεται πλέον με 6.000 δολάρια αλλά και αυξημένα ασφάλιστρα.

hlektragr

Recent Posts

Συνάντηση όλων των Επαγγελματιών Ξενοδόχων και Επισιτιστών του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κος Κανάκης Μιχάλης, προσκαλεί όλους τους Επαγγελματίες Ξενοδόχους και Επισιτιστές που…

1 λεπτό ago

Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024 | Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth

Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth, μουσική, χορός, ανιμέισον, ποίηση, VR, εκθέσεις, προβολές,…

18 λεπτά ago

Δήμος Κορινθίων – Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, αιτίες, συνέπειες και τρόποι περιορισμού του φαινομένου»

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 10:00 π.μ. στο θεατράκι του Δημαρχείου (Κολιάτσου 32, Κόρινθος)…

1 ώρα ago

Λουτράκι: Μασκοφόρος προσπάθησε να πάρει χρήματα από τα ΕΛΤΑ

Καρέ-καρέ εξετάζουν οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες παρακείμενων καταστημάτων,…

1 ώρα ago

Η εορτή του εν ουρανού φανέντος σημείου του Σταυρού στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Τήν Δευτέραν, 7ην /20ήν Μαΐου  2024, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τοῦ ἐν οὐρανῷ…

1 ώρα ago

Με επιτυχία υλοποιήθηκε ημερίδα διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου

Με επιτυχία υλοποιήθηκε ημερίδα διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης…

1 ώρα ago