ΔΙΕΘΝΗ

Νταβός: Τα 12 «κακά παιδιά» του WEF

Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου: Ηγέτες, επιχειρηματικοί τιτάνες, φιλάνθρωποι και διασημότητες καταφθάνουν στην ελβετική χιονοδρομική πόλη του Νταβός για να συζητήσουν την τύχη του κόσμου και να κάνουν συμφωνίες με την παγκόσμια ελίτ στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου έχει τον τίτλο: «Ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης». Προφητικό, δεδομένης της φωτιάς που φαίνεται να έχει πάρει ο κόσμος τελευταία, τόσο κυριολεκτικά (κλιματική αλλαγή) όσο και μεταφορικά.

Σύμφωνα με το Politico, οι σπουδαίοι και καλοί του Νταβός θα συναντηθούν με μερικούς από τα «κακά παιδιά» του κόσμου.

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες στο WEF από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι απασχολημένος με τις εκλογές της Αϊόβα, υπάρχουν ακόμα πολλοί επίδοξοι απολυταρχικοί, δικτάτορες, κακοποιοί, εκβιαστές, έμποροι δυστυχίας, χαφιέδες και πολιτικοί παρίες στη λίστα επισκεπτών του Νταβός.

Οι φετινοί «πρωταγωνιστές» λοιπόν είναι:

1. Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι

Γνωστός ως ο Ντόναλντ Τραμπ της Αργεντινής – και επίσης ως «ο τρελός» και «η περούκα»- ο Javier Milei τα έχει όλα: μια φανατική βάση υποστηρικτών, παρελθόν ως τηλεοπτικός shock jock, ελευθεριακές αναρχοκαπιταλιστικές πολιτικές (εκτός όταν πρόκειται για τις αμβλώσεις) και ένα αξιομνημόνευτο … χτένισμα.

Μακροχρόνιος λάτρης του Νταβός (παρακολουθεί το WEF εδώ και χρόνια), ο Μιλέι δίνει το παρών την ώρα που οι φιλελεύθερες πολιτικές του μετατράπηκαν από τρελές φαντασιώσεις σε πραγματικότητα, αφού εξελέγη πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής, σε ένα κύμα δυσαρέσκειας με το πολιτικό κατεστημένο. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο μακριά θα φτάσει ο Μιλέι στην υλοποίηση των προεκλογικών του υποσχέσεων να περικόψει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κρατικές δαπάνες, να κλείσει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής και να ρίξει το πέσο.

 

2. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Οι φήμες λένε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα κάνει την πρώτη του προσωπική εμφάνιση στο WEF στη φετινή εκδήλωση, συνοδευόμενος από ένα τεράστιο απόσπασμα κορυφαίων Σαουδαράβων αξιωματούχων.

Πρόκειται για το απόλυτο τόξο εξιλέωσης για τον καταπιεστικό αυταρχικό κυβερνήτη μιας χώρας με τρομακτικό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ο οποίος, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, διέταξε προσωπικά την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

 

3. Τζάρεντ Κούσνερ, ιδρυτής της Affinity Partners

Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων του Κούσνερ, Affinity Partners, χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες του Κόλπου. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει μια επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου ηγείται ο Μπιν Σαλμάν – η οποία, συμπτωματικά, προωθήθηκε παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του ίδιου του πρίγκιπα διαδόχου.

Ο Κούσνερ απέκτησε φιλία και συμμαχία με τον MBS κατά τη διάρκεια της θητείας του πεθερού του, εγείροντας μεγάλες υποψίες σύγκρουσης συμφερόντων για την κυβέρνηση Τραμπ – ειδικά όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να καταδικάσει τον Σαουδάραβα ηγέτη για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, παρά το συμπέρασμα της CIA ότι ήταν άμεσα εμπλεκόμενος.

 

4. Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Τι κάνει ένας αυτοκράτορας με ένα αποσχισθέν κράτος εντός των συνόρων της χώρας του; Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η προσοχή της Ρωσίας είναι αλλού, μαζί με τη δίψα της ΕΕ για το φυσικό αέριο του, για να εξαπολύσει μια αστραπιαία επίθεση, να πάρει τον έλεγχο, να απελάσει τους ενοχλητικούς προγονικούς κατοίκους, να φυλακίσει όλους τους άτακτους δημοσιογράφους – και στη συνέχεια να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να επωφεληθεί από το φρεσκοξυπνημένο πατριωτικό πάθος, φυσικά!

Η διακυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν είναι κάτι σαν οικογενειακή επιχείρηση για τους Αλίγιεφ – ο Ιλχάμ ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του, του Χάινταρ, πρώην αξιωματικού της KGB της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες. Και ο νεότερος Αλίγιεφ άλλαξε το σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν για να ανοίξει το δρόμο προς την εξουσία για την επόμενη γενιά της οικογένειάς του – και επιπλέον διόρισε τη σύζυγό του ως αντιπρόεδρο.

 

5. Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang

Ο Li Qiang είναι το εξαιρετικά πιστό δεξί χέρι του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και θα εκπροσωπήσει φέτος το αφεντικό του και τη χώρα του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η αξίωση του Li να γίνει διάσημος πραγματοποιήθηκε όταν επέβαλε ένα βίαιο λουκέτο σε ολόκληρη τη Σαγκάη για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία παγίδευσε τα 25 εκατομμύρια και πλέον κατοίκους της στα σπίτια τους, ενώ πολλοί αγωνίζονταν να βρουν φαγητό, να φροντίσουν τα ζώα τους ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια – και κατέστρεψε την οικονομία της πόλης.

 

6. Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame

Με το παρατσούκλι «ο Ναπολέων της Αφρικής» σε μια αναφορά στην εκστρατεία του για την κατάληψη της εξουσίας το 1994, ο Πολ Καγκάμε κυβερνά έκτοτε τη χώρα των χιλίων λόφων. Συχνά επαινείται για την επίβλεψη αυτού που είναι ίσως η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ιστορία επιτυχίας της σύγχρονης Αφρικής- είναι επίσης δικτάτορας.

Ο πρώην στρατιωτικός άλλαξε το σύνταγμα της Ρουάντα για να καταργήσει ένα άβολο όριο θητείας και να εδραιώσει τη σταθερή του λαβή στους μοχλούς της εξουσίας, ενώ παράλληλα καταπνίγει τις διαφωνίες. Αλλά παρά το γεγονός ότι κατηγορείται ότι επέβλεψε τη φυλάκιση, την εξορία και τα βασανιστήρια αντιφρονούντων και δημοσιογράφων της Ρουάντα, ο Καγκάμε κατάφερε να παραμείνει στα καλά βιβλία της Δύσης – και στη λίστα προσκεκλημένων του Νταβός.

 

7. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico

Η Σλοβακία δεν φαίνεται να μπορεί να εγκαταλείψει τον Ρόμπερτ Φίτσο.

Αναγκασμένος να εγκαταλείψει το αξίωμά του το 2018 λόγω μαζικών διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová, ο Fico αναδύθηκε από τις πολιτικές στάχτες και έγινε πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους. Το κόμμα του Smer διεξήγαγε μια εκστρατεία φιλική προς τον Πούτιν, υποσχόμενος να τερματίσει κάθε στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

 

8. Πρόεδρος της Ουγγαρίας Katalin Novák

Η Katalin Novák, που εξελέγη πρόεδρος της Ουγγαρίας το 2022, την έστειλαν στο Νταβός για να υψώσει τη σημαία του κράτους-παρία της ΕΕ. Ευτυχώς, η 46χρονη έχει συνηθίσει να είναι η περίεργη σε μια εκδήλωση: είναι η πρώτη γυναίκα και η νεότερη πρόεδρος της Ουγγαρίας.

Οι σκέψεις της για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, όμως, είναι αυτές που θα έπρεπε να τραβήξουν την προσοχή στο γνωστό ανδροκρατούμενο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Σε ένα διαβόητο βίντεο που αναρτήθηκε στα τέλη του 2020, η Novák είπε στην αδελφότητα: «Μην πιστεύετε ότι οι γυναίκες πρέπει να ανταγωνίζονται συνεχώς τους άνδρες. Μην πιστεύετε ότι κάθε ξύπνια στιγμή της ζωής μας πρέπει να περνάμε με το να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άνδρες και ότι πρέπει να εργαζόμαστε τουλάχιστον στην ίδια θέση, για τουλάχιστον την ίδια αμοιβή που εργάζονται εκείνοι. Αυτά μας είπαν».

9. Πρωθυπουργός της Καμπότζης Hun Manet

Μπορεί να εκπλαγείτε που θα δείτε τον Hun Manet σε αυτή τη λίστα: Ο νέος, δυτικά μορφωμένος πρωθυπουργός της Καμπότζης έχει διαφημιστεί σε ορισμένους κύκλους ως δυνητικός εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής.

10. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani

Θα περίμενε κανείς ότι ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι θα αποφεύγονταν από τους κορυφαίους του κόσμου. Μόλις αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κατάρ και του είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη ηγεσία σας σε αυτή την προσπάθεια, για το ακούραστο έργο που αναλάβατε και που συνεχίζετε, για να προσπαθήσετε να απελευθερώσετε τους υπόλοιπους ομήρους».

11. Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda

Όταν συγκρίνετε τον Πολωνό πρόεδρο Andrzej Duda με κάποιους από τους άλλους σε αυτόν τον κατάλογο, δεν φαίνεται να συγκρίνεται. Δεν είναι δικτάτορας που διοικεί ένα βίαιο κράτος, δεν έχει εισβάλει σε κανέναν γείτονα ούτε καν κραδαίνει αλυσοπρίονο στη σκηνή.

Αλλά ο Ντούντα είναι άνθρωπος του χθες. Ως ο τελευταίος από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, το οποίο έφυγε από την εξουσία πέρυσι, ο Ντούντα κρατιέται με νύχια και με δόντια για να διατηρήσει τη σημασία του, κάνοντας ό,τι μπορεί για να λειτουργήσει ως χαλάστης εναντίον της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τουσκ, ασκώντας το βέτο του και υποθάλποντας καταδικασμένους νομοθέτες.

12. Amin Nasser, Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας είναι η Aramco – η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στον κόσμο – και ο Amin Nasser είναι το αφεντικό της. Αν διαβάσετε τα δελτία Τύπου της Aramco, θα σας συγχωρούσαν να υποθέσετε ότι είναι επίσης ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Προειδοποίηση : απέχει πολύ από αυτό.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

13 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

13 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

14 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

14 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

15 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

15 ώρες ago