ΔΙΕΘΝΗ

O οίκος Christie’s ακύρωσε τη δημοπρασία κοσμημάτων συζύγου μέλους του Ναζιστικού Κόμματος

Οίκος Christie’s: Αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις ο πασίγνωστος οίκος δημοπρασιών ακύρωσε τις προγραμματισμένες πωλήσεις κοσμημάτων της αείμνηστης συλλέκτριας, Χάιντι Χόρτεν.

 

Ορισμένοι εβραϊκοί κύκλοι ισχυρίστηκαν ότι ο οίκος Christie’s είχε προσπαθήσει να αποκρύψει πληροφορίες για τον σύζυγο της Χόρτεν, Χέλμουτ Χόρτεν, ο οποίος ήταν μέλος του Ναζιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διαμάχη εντάθηκε τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά τον Μάιο, όταν ο οίκος διοργάνωσε δημοπρασία στη Γενεύη για την πώληση 700 κοσμημάτων και προγραμμάτισε δεύτερο γύρο τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο οίκος Christie’s πήρε την απόφαση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω πωλήσεις κοσμημάτων της Χόρτεν.

 

Η εξαιρετική συλλογή ανήκε στην Αυστριακή Χάιντι Χόρτεν, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 81 ετών με περιουσία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

 

Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 από ιστορικούς ανέφερε ότι ο σύζυγος της, Χέλμουτ Χόρτεν, ο οποίος πέθανε στην Ελβετία το 1987, ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος προτού απελαθεί και ότι ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος που επωφελήθηκε από τις λεηλασίες περιουσιών Εβραίων.

Οίκος Christies: Γιατί ακύρωσε τη δημοπρασία

H δημοπρασία ξεπέρασε τα προηγούμενα ρεκόρ που είχε καταγράψει ο οίκος Christie’s με την πώληση κοσμημάτων που ανήκαν στην ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ και της συλλογής «Maharajas and Mughal Magnificence», καθώς οι δημιουργίες των Cartier, Bulgari και Harry Winston από τη συλλογή της Χόρτεν πωλήθηκαν 202 εκατομμύρια δολάρια.

 

Μεταξύ των οργανισμών που επέκριναν τη δημοπρασία είναι το Ίδρυμα Επιζώντων του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ, το οποίο χαιρέτισε την ακύρωση της ως σημαντική νίκη για την παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα. Η απόφαση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους οίκους δημοπρασιών σχετικά με τις συνέπειες της πώλησης στιγματισμένων αγαθών, δήλωσε ο Ντάβιντ Σέκτερ, πρόεδρος του ιδρύματος στο Artnet News, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

8 ώρες ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

11 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

13 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

13 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

13 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

13 ώρες ago