ΔΙΕΘΝΗ

Το «Ιστιοφόρο» cargo στις θάλασσες – Σάλπαρε από Σιγκαπούρη

Σάλπαρε από Σιγκαπούρη το πρώτο εμπορικό πλοίο που κινείται με αιολική ενέργεια, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα ανεμοπτερύγια

Στόχος να μειωθεί το αποτύπωμα της διεθνούς ναυτιλίας στη ρύπανση της ατμόσφαιρας

Το «Ιστιοφόρο» cargo στις θάλασσες – Σάλπαρε από Σιγκαπούρη

Το πρώτο βήμα «απο-ανθρακοποίησης» της παγκόσμιας ναυτιλίας, που μπορεί να φέρει επανάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές, έκανε το ναυλωμένο πλοίο «Pyxis Ocean» του ναυτιλιακού κολοσσού Cargill – ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εμπορικά πλοία στον κόσμο.

Μαζί με τους κινητήρες υγρών καυσίμων, το πλοίο εξοπλίστηκε πρόσφατα στην Κίνα με δύο τεράστια ανεμοπτερύγια τελευταίας τεχνολογίας (φτιαγμένα από το ίδιο υλικό με τις ανεμογεννήτριες), που θα του επιτρέπουν για μεγάλο διάστημα του ταξιδιού από τη Σιγκαπούρη έως τη Βραζιλία να κινείται μόνο με τη βοήθεια του ανέμου! Στην ανακοίνωσή της, η Cargill αναφέρει ότι το ταξίδι έχει και πειραματικό χαρακτήρα, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον είναι εφικτή η διεξαγωγή της σύγχρονης ναυσιπλοΐας με τη βοήθεια της αιολικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να εξοικονομηθεί ενέργεια στην υπερπόντια ναυτιλία.

Ο ναυτιλιακός κλάδος χρεώνεται το 3% των ετήσιων εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα (837 δισεκατομμύρια τόνους) και δέχεται πιέσεις από οικολογικές οργανώσεις και επενδυτές να επιταχύνει την «πράσινη μετάβασή» του.

«Το εγχείρημα εμπεριέχει ρίσκο και δεν είναι εγγυημένη η οικονομική του επιτυχία», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του τμήματος ωκεάνιων μεταφορών της Cargill, Γιαν Ντίλεμαν. Πρόσθεσε ωστόσο πως η εταιρία του θεωρεί καθήκον να τεστάρει τις δυνατότητες της αιολικής ναυτιλίας, δίνοντας τεχνολογικό κίνητρο και σε άλλους.

Το πλοίο «Pyxis Ocean» είναι καινούργιο, ηλικίας μόλις 5 ετών, και τα δύο άκαμπτα ιστιοπτερύγια (WindWings), ύψους 37,5 μέτρων το καθένα, προσαρτήθηκαν στο κατάστρωμά του ύστερα από ειδικές εργασίες. Σχεδιάστηκαν από τη βρετανική BAR Τechnologies και κατασκευάστηκαν από τη νορβηγική Υara Marine Technologies, αλλά στην Κίνα – λόγω του υψηλού κόστους του χάλυβα. Η Cargill ευελπιστεί να αποσβέσει το κόστος τους με την εξοικονόμηση καυσίμων, ενώ αν δεν υπάρξουν «δυσάρεστες εκπλήξεις», η εταιρία θα επεκτείνει την τεχνολογία και σε άλλα σκάφη.

Οπως δήλωσε ο Ντίλεμαν στο Reuters, το high-tech ιστιοφόρο απέπλευσε από τη Σιγκαπούρη για τη Βραζιλία με σκοπό να φορτώσει σιτηρά για τη Δανία, με εκτιμώμενο συνολικό χρόνο ταξιδιού έξι εβδομάδες. Σε άλλες δηλώσεις του στο BBC, το ίδιο στέλεχος αποκάλυψε ότι σε βάθος χρόνου επιδιώκεται να μειωθούν κατά 30% οι εκπομπές ρύπων των πλοίων μεταφοράς φορτίου. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι το 2025 οι μισές παραγγελίες στα ναυπηγεία θα είναι για «υβριδικά» πλοία με αιολική προώθηση. «Ο λόγος που είμαι τόσο σίγουρος είναι οι εξοικονομήσεις μας – ενάμισης τόνος καυσίμου την ημέρα. Το να έχεις τέσσερα φτερά σε ένα πλοίο εξοικονομεί έξι τόνους καυσίμου και μειώνει τους ρύπους κατά 20 τόνους CO2 την ημέρα. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι».

Από την πλευρά του, ο Στίβεν Γκόρντον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας θαλάσσιων δεδομένων Clarksons Research, συμφώνησε ότι οι αιολικές τεχνολογίες «κερδίζουν έδαφος».«Ο αριθμός των πλοίων αυτής κατηγορίας έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο», τόνισε.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

3 λεπτά ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

56 λεπτά ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

2 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

2 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

3 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

3 ώρες ago