ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θύμα εκδικητικού πορνό θα λάβει αποζημίωση 1,2 δις δολαρίων – Ο πρώην της έστελνε γυμνές φωτογραφίες στους συγγενείς της

Αποζημίωση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιδικάστηκε σε μία γυναίκα από το Τέξας, η οποία είχε πέσει θύμα «revenge porn» («εκδικητικής πορνογραφίας»).

Η γυναίκα, η οποία αναφέρεται μόνο με τα αρχικά της, «D.L.», στα δικαστικά έγγραφα, υπέβαλε μήνυση για παρενόχληση εναντίον του πρώην φίλου της το 2022.

Στην μήνυσή της, ισχυριζόταν ότι ο πρώην της δημοσίευσε προσωπικές φωτογραφίες της στο Διαδίκτυο για να τη «ντροπιάσει δημόσια» μετά από τον χωρισμό τους.

Οι δικηγόροι της στην υπόθεση είπαν ότι ο διακανονισμός αποτελεί μια νίκη για τα θύματα της «σεξουαλικής κακοποίησης, που βασίζεται στην εικόνα».

Οι δικηγόροι είχαν αρχικά ζητήσει από τους ενόρκους 100 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

«Ελπίζουμε ότι το συγκλονιστικό ποσό αυτής της ετυμηγορίας στέλνει ένα μήνυμα αποτροπής και αποτρέπει άλλους από το να εμπλακούν σε αυτήν την απεχθή δραστηριότητα», είπε ο Μπράντφορντ Γκιλντ, ένας από τους δικηγόρους της γυναίκας.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η γυναίκα και ο πρώην φίλος της άρχισαν να βγαίνουν το 2016.
Η γυναίκα είχε μοιραστεί προσωπικές φωτογραφίες της με τον κατηγορούμενο, κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Μετά από έναν χωρισμό το 2021, ο άνδρας κατηγορείται ότι δημοσίευσε τις φωτογραφίες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους ενηλίκων, χωρίς τη συγκατάθεση της εικονιζόμενης.

Μάλιστα, ο ανδρας φέρεται να έστειλε links με τις εικόνες στους φίλους και την οικογένεια της πρώην του, μέσω ενός δημοσίως προσβάσιμου φακέλου στην ιστοσελίδα Dropbox.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι είχε πρόσβαση στο τηλέφωνό της, στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο email της, καθώς και στο σύστημα κάμερας στο σπίτι της μητέρας της, το οποίο χρησιμοποιούσε για να την κατασκοπεύει.

Κάποια στιγμή, ο κατηγορούμενος φέρεται να έστειλε στη γυναίκα ένα μήνυμα: «Θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου, προσπαθώντας και αποτυγχάνοντας να σβήσεις τον εαυτό σου από το διαδίκτυο. Όλοι όσοι συναντήσεις ποτέ σου θα ακούσουν την ιστορία και θα ψάξουν. Καλό κυνήγι».

Οι δικηγόροι της γυναίκας ισχυρίζονται ότι ο πρώην φίλος της δημοσίευσε τις φωτογραφίες «για να προκαλέσει έναν συνδυασμό ψυχολογικής κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης».

Ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε ο ίδιος στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ.

Διατάχθηκε να πληρώσει στη γυναίκα 200 εκατομμύρια δολάρια για ψυχική οδύνη, καθώς και 1 δισεκατομμύριο δολάρια γενική αποζημίωση.

Στο παρελθόν είχαν επιτευχθεί ξανά υψηλοί διακανονισμοί σε υποθέσεις εκδικητικού πορνό των ΗΠΑ. Το 2018, μια γυναίκα από την Καλιφόρνια αποζημιώθηκε με 6,8 εκατομμύρια δολάρια, αφού ο πρώην σύντροφός της μοιράστηκε γυμνές φωτογραφίες της σε ιστότοπους πορνό.

Η D.L .είπε σε έναν ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Τέξας ότι. αφού έλαβε μικρή βοήθεια από την τοπική αστυνομία, απευθύνθηκε σε εισαγγελέα.

Το 2016, περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί ανέφεραν ότι ήταν θύματα μη συναινετικής -ή εκδικητικής- πορνογραφίας. Πολλά από τα θύματα του εκδικητικού πορνό είναι γυναίκες ηλικίας 18 έως 29 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη της εποχής του Ινστιτούτου Έρευνας Δεδομένων & Κοινωνίας.

Όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ, με εξαίρεση τη Μασαχουσέτη και τη Νότια Καρολίνα, έχουν θεσπίσει νόμους κατά της εκδικητικής πορνογραφίας.

hlektragr

Recent Posts

Στη συνδιοργάνωση της Θεατρική παράστασης «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα «ανέβει» η παράσταση «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» του Robert…

51 λεπτά ago

Καβούρι: Νεκρός 37χρονος σε τροχαίο δυστύχημα

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στα νότια προάστια και…

1 ώρα ago

Λουτράκι : U15 European Championship 11-18 Μαΐου 2024

Από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2024 στο 𝐔𝟏𝟓 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐄𝐀𝐍 𝐂𝐇𝐀𝐌𝐏𝐈𝐎𝐍𝐒𝐇𝐈𝐏 𝟐𝟎𝟐𝟒 (GR/FS/WW) πάνω…

2 ώρες ago

Κορινθία: Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού μετώπου

  Τρεις διαδοχικές συμβάσεις για την έναρξη του μεγάλου έργου της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού…

3 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

3 ώρες ago

Κηφισιά: Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό επί ώρες

Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό λεωφορείο επί ώρες, τη…

3 ώρες ago