ΔΙΕΘΝΗ

Σιτηρά: Ο Πούτιν ζητά τη βοήθεια Ερντογάν για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την εξαγωγή των σιτηρών και την de facto παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, αρνούμενος πάντως την επιστροφή της Μόσχας στην συμφωνία, η οποία, υπό την αιγίδα της Αγκυρας (και των Ηνωμένων Εθνών) επέτρεψε επί έναν χρόνο τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

 

«Δεδομένων των αναγκών σίτισης των πιο φτωχών χωρών, επιλογές βρίσκονται υπό επεξεργασία που θα επιτρέψουν την προμήθεια ρωσικών σιτηρών (…) Υπάρχει βούληση συνεργασίας στον τομέα αυτόν με την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο συνοψίζοντας τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Ο Πούτιν επανέλαβε σήμερα κατά την σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν την άρνησή του να επιστρέψει στην συμφωνία.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Πούτιν δήλωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην συμφωνία όταν η Δύση τηρήσει τις υποχρεώσεις ως προς τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν είναι στόχος των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της στην Ουκρανία, Αλλά η Μόσχα έχει πει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ασφάλιση αποτελούν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν είχε υποσχεθεί την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Σε μία ένδειξη της διάστασης απόψεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, από την οποία αποχώρησε το Κρεμλίνο, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη».

Ερντογάν και Πούτιν, επαίρονται τα τελευταία χρόνια για την ικανότητά τους να βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις παρά τις διαφορές, αλλά η Τουρκία μοιάζει να έχει πάρει αποστάσεις από την Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν καλεί τον Πούτιν να αποφύγει την κλιμάκωση

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (2/8), με βασικό θέμα τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από αυτή, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση» στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την Άγκυρα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός η ακύρωση της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία θεωρεί «γέφυρα ειρήνης» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες και διπλωματία για τη συνέχιση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι τιμές των δημητριακών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23% κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της πρωτοβουλίας, αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Αναφερόμενο στην επικοινωνία των δύο προέδρων, το γραφείο του Ερντογάν έκανε γνωστό πως ο Πούτιν συμφώνησε να επισκεφτεί την Τουρκία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή ημερομηνία. «Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία» ήταν το περιεχόμενο της ενημέρωσης.

Στην ίδια ενημέρωση αναφέρθηκε ακόμα πως «ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τα δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη που έστειλε η Ρωσία για τον αγώνα της Τουρκίας κατά των δασικών πυρκαγιών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Τουρκία, δηλώνοντας την πεποίθησή του ότι φέτος θα καταρριφθεί ρεκόρ στον τουρισμό με κοινές προσπάθειες».

hlektragr

Recent Posts

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία DMMO

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού για τη…

42 δευτερόλεπτα ago

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -51- άτομα, προσήχθησαν -82- και έγινε έλεγχος σε   -1.142-   Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε…

2 λεπτά ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

21 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

21 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

22 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

22 ώρες ago