ΔΙΕΘΝΗ

Επιστήμονες αποκαλύπτουν το πρόσωπο του παλαιότερου ανθρώπου που έζησε στη Γη

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο του παλαιότερου ανθρώπου που έζησε στη Γη, και του οποίου τα οστά διασώζονται ακόμα. Πρόκειται για μία γυναίκα που έζησε πριν 45.000 χρόνια και έχει πάρει το παρατσούκλι Zlaty kun, δηλαδή «χρυσό άλογο» στα τσέχικα, αφού τα απολιθώματά της ανακαλύφθηκαν στην σημερινή Τσεχία.

Μία ομάδα επιστημόνων από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία «ζωντάνεψαν» ξανά το πρόσωπο της γυναίκας, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του κατεστραμμένου κρανίου της.

Τα απολιθωμένα υπολείμματα που ανακτήθηκαν στην Τσεχία πριν από περίπου 70 χρόνια είναι μόνο ένα μέρος του κρανίου, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υπόλοιπο φαγώθηκε από ένα ζώο μετά τον θάνατο της Zlaty kun.

Αν και η ομάδα δεν είχε άμεση πρόσβαση στο κρανίο, χρησιμοποίησε ήδη καταγεγραμμένες μετρήσεις και εικόνες αναφοράς, τις οποίες οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν προηγουμένως για να αναδημιουργήσουν το πρόσωπο του Τουταγχαμών.

Η  Zlaty kun, ή χρυσό άλογο, ήταν μεταξύ των πρώτων Homo sapiens που έζησαν στην Ευρασία μετά τη μετανάστευση του είδους μας από την Αφρική – και το γονιδίωμά της έφερε περίπου το 3% καταγωγής Νεάντερταλ.

H Zlaty kun θεωρείται… σύγχρονος άνθρωπος, καθώς αυτή η ομάδα είχε πολύ μεγάλο εγκέφαλο σε σύγκριση με τους πρώτους ανθρώπους που προέκυψαν από προγόνους που έμοιαζαν με πιθήκους.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Cícero Moraes, ένας Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά, είπε στο Live Science ότι αυτός και η ομάδα χρησιμοποίησαν στατιστικά δεδομένα που καταγράφηκαν το 2018 από ερευνητές που δημιούργησαν μια ανακατασκευή του κρανίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας ήταν η στιβαρότητα της δομής (του προσώπου), ειδικά της κάτω γνάθου», είπε ο Moraes.

«Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν το κρανίο, οι πρώτοι ειδικοί που το ανέλυσαν νόμιζαν ότι ήταν άνδρας και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί, εκτός από το ότι το κρανίο έχει χαρακτηριστικά που είναι πολύ συμβατά με το ανδρικό φύλο των σημερινών πληθυσμών», όπως ένα «στιβαρό» σαγόνι.

«Βλέπουμε ότι η δομή των σιαγόνων της Zlaty kun τείνει να είναι πιο συμβατή με τους Νεάντερταλ.

Το κρανίο βρέθηκε σε εννέα κομμάτια το 1950 σε μια σπηλιά που ονομάζεται Bacho Kiro.

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης 30 άλλα κρανία διαφορετικών προγόνων και φύλων για να καλύψει τα κενά της γυναίκας.

«Μόλις είχαμε το βασικό πρόσωπο, δημιουργήσαμε πιο αντικειμενικές και επιστημονικές εικόνες, χωρίς χρωματισμό (σε κλίμακα του γκρι), με κλειστά μάτια και χωρίς μαλλιά», δήλωσε ο Μοράες. «Αργότερα, δημιουργήσαμε μια υποθετική εκδοχή με χρωματισμένο δέρμα, ανοιχτά μάτια, γούνα και μαλλιά. Ο στόχος της δεύτερης είναι να παρέχει ένα πιο κατανοητό πρόσωπο για τον γενικό πληθυσμό».

Το αποτέλεσμα είναι μια αληθοφανής εικόνα μιας γυναίκας με σκούρα, σγουρά μαλλιά και καστανά μάτια.

«Αναζητήσαμε στοιχεία που θα μπορούσαν να συνθέσουν την οπτική δομή του προσώπου μόνο σε υποθετικό επίπεδο, καθώς δεν μας δόθηκαν στοιχεία για το ποιο θα ήταν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών», δήλωσε ο Moraes.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

6 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

8 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

9 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

10 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

10 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

10 ώρες ago