ΔΙΕΘΝΗ

Επίδομα… φυγής από το Τόκιο

Η δημογραφική κατάρρευση της Ιαπωνίας απειλεί μακροπρόθεσμα την ίδια της την ύπαρξη, γι’ αυτό η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή τα μεγάλα μέσα.

Αποφάσισε από φέτος τον Απρίλιο να επιδοτήσει με 1 εκατομμύριο γεν ανά παιδί (περίπου 7.500 ευρώ) τις οικογένειες που θα δεχθούν να εγκαταλείψουν την τερατώδη μεγαλούπολη του Τόκιο με τους… 35 εκατομμύρια κατοίκους στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια και να μετεγκατασταθούν σε γερασμένες, αντιδημοφιλείς αγροτικές περιφέρειες, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα έχουν αδειάσει από κατοίκους, όπως τα χωριά της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αυτή τη στιγμή η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, διαθέτει ακόμη έναν «αξιοπρεπή» πληθυσμό 125 εκατομμυρίων, ο οποίος όμως συρρικνώθηκε κατά 644.000 το 2020-21. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι στατιστικολόγοι προβλέπουν ότι το 2065 η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα έχει μόλις 88 εκατομμύρια κατοίκους, με το λαό της να έχει ελαττωθεί κατά 30% μέσα σε 45 χρόνια!

Το νέο επίδομα «αποσυμφόρησης» του Τόκιο και μετανάστευσης σε περιοχές με ελάχιστους ηλικιωμένους κατοίκους είναι υπετριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο, που ανερχόταν σε 300.000 γεν (περίπου 2.200 ευρώ) ανά τέκνο. Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ιαπωνία παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο με τον ευρωπαϊκό Νότο. Δηλαδή οι νέοι να εγκαταλείπουν τα χωριά με τις αγροτικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές εργασίες και να μεταναστεύουν στις μεγαλουπόλεις (Τόκιο, Οσάκα, Κιότο, Κόμπε κ.λπ.) αναζητώντας μια εύκολη και άνετη ζωή.

Αυτή τη στιγμή η ιαπωνική κυβέρνηση προσφέρει στις οικογένειες που παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο και ειλικρινές σχέδιο επιστροφής στην επαρχία έως 3 εκατομμύρια γεν, δηλαδή κοντά 22.500 ευρώ. Σε αυτά θα προστεθεί το 1 εκατομμύριο για κάθε παιδί, αρκεί τα μέλη της οικογένειας να μείνουν σε μια απομακρυσμένη επαρχία και να εργαστούν εκεί (είτε σε τοπικές οικονομικές μονάδες είτε ανοίγοντας δική τους επιχείρηση) τουλάχιστον για μια πενταετία. Αν αποφασίσουν να γυρίσουν στο Τόκιο συντομότερα, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρη την επιδότηση!

Επιλέξιμοι για το πρόγραμμα είναι 1.300 δήμοι της Ιαπωνίας -το 80% του συνόλου-, ενώ δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι κάτοικοι των 23 «πυρηνικών» διαμερισμάτων του Τόκιο, μαζί με τις δορυφορικές περιφέρειες των Σαϊτάμα, Τσίμπα και Καναγκάουα. Δεδομένου ότι τον καιρό της πανδημίας έγινε της μόδας η τηλεργασία -η οποία θα επιτρέπεται στους δικαιούχους του προγράμματος, προκειμένου να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους- το 2021 υπέβαλαν αίτηση ένταξης σχεδόν 1.200 «πρωτευουσιάνοι», έναντι μερικών… δεκάδων τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των 65άρηδων στην Ιαπωνία αυξάνεται αλματωδώς, με το δείκτη γεννήσεων να έχει κολλήσει στο 1,3 παιδί ανά γυναίκα, τη στιγμή που απαιτούνται 2,1 για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός. Επίσης το 2021 είχε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων από το 1899 που τηρούνται αρχεία (μόλις 811.604) και ταυτόχρονα ο αριθμός των υπεραιωνόβιων εκτοξεύθηκε στους 90.500, από μόλις 153 το 1963!

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

13 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

15 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

16 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

17 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

17 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

17 ώρες ago