ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Περισσότερη φαιντανύλη απ’ όση θα αρκούσε για να σκοτώσει ολόκληρο τον αμερικανικό πληθυσμό κατασχέθηκε μέσα στο 2022

Το 2022, οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν συνολικά μεγαλύτερη ποσότητα του οπιοειδούς ναρκωτικού φαιντανύλη από όση θα χρειαζόταν για να πεθάνει από υπερβολική δόση ολόκληρος ο πληθυσμός των ΗΠΑ.

Η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) ανακοίνωσε πως κατασχέθηκαν 50,6 εκατομμύρια πλαστά χάπια τα οποία περιείχαν φαιντανύλη και 4,5 εκατ. τόνοι φαιντανύλης σε σκόνη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί σε «πάνω από 379 εκατομμύρια δυνητικά θανατηφόρες δόσεις», κατά τους υπολογισμούς της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, η φαιντανύλη, στην οποία δεν οφειλόταν παρά μικρό μέρος των θανάτων από υπερβολική δόση πριν από δέκα χρόνια, έχει μετατραπεί σήμερα στην «πιο θανάσιμη απειλή» στη χώρα ως προς τη χρήση ναρκωτικών. «Πρόκειται για τεχνητό οπιοειδές εξαιρετικά εθιστικό και 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη. Μόλις δυο μιλιγκράμ φαιντανύλης, μικρή ποσότητα που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο άκρο ενός μολυβιού, θεωρείται δόση δυνητικά θανατηφόρα», εξήγησε η DEA.

Η φαιντανύλη ευθύνεται για μεγάλο μέρος των 107.000 και πλέον θανάτων από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ μεταξύ του Ιουλίου του 2021 και του Ιουνίου του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Καθώς είναι φθηνή και εύκολη στην παραγωγή της, η φαιντανύλη υποκατέστησε οπιοειδή που κανονικά χορηγούνται με συνταγή γιατρού, καθώς και την ηρωίνη στην αγορά ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τη DEA, οι βασικοί διακινητές φαιντανύλης στις ΗΠΑ είναι τα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Η φαιντανύλη που διακινούν παρασκευάζεται στο Μεξικό, με χημικά προϊόντα που «κατά μεγάλο μέρος τους προμηθεύονται από την Κίνα», υπογράμμισε η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών. Μέρος της διακινείται υπό μορφή αντιγράφων χαπιών φαρμάκων που χορηγούνται συνήθως με συνταγή, όπως τα Percocet, OxyContin και Xanax.

Περίπου το 60% των πλαστών χαπιών με δραστική ουσία την φαιντανύλη, που υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές αναλύσεις από τη DEA περιείχαν δυνητικά θανατηφόρα ποσότητα του συνθετικού οπιοειδούς.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

18 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

19 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

20 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

20 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

20 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

21 ώρες ago