ΔΙΕΘΝΗ

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους ταξιδιώτες για το 2023

Κάθε χρόνο από το 2015 και έπειτα, ο οργανισμός International SOS εκδίδει την λίστα με τις πιο επικίνδυνες χώρες για να ταξιδέψει κανείς και πρόσφατα εξέδωσε την λίστα με τις χώρες που αναδείχθηκαν ως οι πιο «εχθρικές» για τους ταξιδιώτες, την χρονιά που μας έρχεται.

Ο δείκτης συντάσσεται από την εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων International SOS, με τη συμμετοχή ειδικών στην παγκόσμια ασφάλεια και σε θέματα ιατρικής. Φέτος είναι η πρώτη φορά που η λίστα λαμβάνει υπόψη της και τις διαταραχές ψυχικής υγείας που μπορεί να κυριαρχούν σε μια χώρα, όπως το άγχος, οι διατροφικές διαταραχές, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Πώς συντάσσεται η λίστα;

Τα επίπεδα ασφάλειας των χωρών καθορίζονται από τα επίπεδα βίας σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των αναταραχών με πολιτικά κίνητρα, της τρομοκρατίας, της κοινωνικής αναταραχής καθώς και της μικροεγκληματικότητας και άλλων παραγόντων.

Οι χώρες που διατρέχουν «ακραίο κίνδυνο» για το 2023 περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μάλι, τη Σομαλία, τη Συρία και την Ουκρανία. Αυτές οι χώρες αντιμετώπισαν μια «σοβαρή απειλή βίαιων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες που στόχευαν ταξιδιώτες και διεθνείς εντολοδόχους», σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Η Ουκρανία ήταν καποτε «μέτριας επικινδυνότητας», αλλά τώρα βρίσκεται στο ακραίο επίπεδο, μετά την εισβολή της από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο.

Ποιες είναι οι χώρες «χαμηλού κινδύνου»;

Οι χώρες που κατατάσσονται ως  «χαμηλού κινδύνου» είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην ιατρική κατηγορία, η οποία εξετάζει μεταξύ άλλων τα πρότυπα υγειονομικής περίθαλψης για τον COVID-19, την διάδοση άλλων μολυσματικών ασθενειών και την ποιότητα των φαρμακευτικών προμηθειών, οι χώρες «χαμηλού κινδύνου» είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Οι χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» στην ιατρική κατηγορία περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, την Αϊτή, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία και τη Συρία.

Οι χώρες που έλαβαν υψηλές βαθμολογίες στην ιατρική ασφάλεια κατατάχθηκαν χαμηλά στην κατηγορία ψυχικής υγείας και αντίστροφα. Ο δείκτης δείχνει ότι μεταξύ 15% και 17,5% των ανθρώπων αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας στη Δυτική Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας. Από την άλλη πλευρά, το 17,5% έως 20% αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας στην Αυστραλία, τη Γροιλανδία, την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο αντιμετωπίζει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή ή διαταραχή κατάχρησης ουσιών. Ο ΠΟΥ αποκαλύπτει ότι τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας του COVID-19.

Η Δρ. Irene Lai, ιατρική διευθύντρια στο International SOS δήλωσε: «Με τους κινδύνους για τα ταξίδια και την υγεία να αυξάνονται σε πολλές περιοχές, είναι σημαντικό για τις χώρες να επικεντρωθούν επίσης στον μετριασμό των συνεχιζόμενων επιπτώσεων των θεμάτων ψυχικής υγείας».

Η Lai προσέθεσε: «Αν και άλλα οξέα ιατρικά ζητήματα που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο προκύπτουν τακτικά, τα προβλήματα ψυχικής υγείας παραμένουν στο παρασκήνιο και δεν μπορούν να παραβλεφθούν».

Αυτές είναι οι 5 πιο επικίνδυνες χώρες για τους ταξιδιώτες :

  1. Αφγανιστάν
  2. Συρία
  3. Ουκρανία
  4. Μάλι
  5. Ιράκ

Οι 5 πιο ασφαλείς:

  1. Νορβηγία
  2. Φινλανδία
  3. Ελβετία
  4. Δανία
  5. Ισλανδία
hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

4 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

13 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

14 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

14 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

16 ώρες ago