ΔΙΕΘΝΗ

H Αίγυπτος «έσβησε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη

Σε μια κίνηση που αποτελεί «σφήνα» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε η Αίγυπτος με το Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε χθες, Τρίτη (13/12), με την υπογραφή του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και το οποίο καθορίζει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ: Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. Εφόσον δούμε και τους χάρτες που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Με την κίνηση αυτή η Αίγυπτος πρακτικά αγνοεί κάθε άποψη της Τουρκίας που περιλαμβάνονται στα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης είτε αυτό είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είτε η πρόσθηκη περί υδρογονανθράκων που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο.

«Τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης για μια απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο νο.8 και επομένως η θαλάσσια συνοριακή γραμμή επεκτείνεται από το σημείο νο.8 με κατεύθυνση προς βορρά» αναφέρται στο Προεδρικό Διάταγμα. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι πρώτες αποτυπώσεις με βάση της υφιστάμενες συντεταγμένες δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για μια ακόμη φορά σύμφωνα με τις γραμμές της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου, το 2020.

Μάλιστα, γίνεται με ένα τρόπο αυτή η οριοθέτηση από την πρώτη εικόνα που έχουμε, που ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση. Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση όμως την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αυτό έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago