Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα και η διπλωμένη κόκκινη κορδέλα, σύμβολό της, εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, στα πέτα και στους δρόμους.

Μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, το AIDS, αφού από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κορδέλα ως σύμβολο ευαισθητοποίησης, στα τέλη τις δεκαετίας του ’70 από μία αμερικανίδα την Penney Laingen που ο άνδρας της ήταν αιχμάλωτος στο Ιράν.

  • Πότε και πώς η κόκκινη κορδέλα έγινε σύμβολο κατά του Aids - ΔΙΕΘΝΗ

Η γυναίκα αυτή θέλοντας να δείξει την επιθυμία της να γυρίσει πίσω ο άντρας της κρέμασε στα δέντρα του σπιτιού της κίτρινες κορδέλες, εμπνευσμένη από τους στίχους του τραγουδιού «Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree».

Έτσι προέκυψε η κόκκινη κορδέλα, ως σύμβολο για το AIDS, ακολούθησε η ροζ για τον καρκίνο του μαστού και έκτοτε κάθε χρώμα συμβολίζει και ένα διαφορετικό μήνυμα.Πότε και πώς η κόκκινη κορδέλα έγινε σύμβολο κατά του Aids - ΔΙΕΘΝΗ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

• Στα τέλη του 2016 υπήρχαν περίπου 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με τον ιό HIV και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους νέες μολύνσεις.
• Το 2016, παγκοσμίως ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV.
• Μεταξύ του 2000 και του 2016, οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 39% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό HIV μειώθηκαν κατά ένα τρίτο λόγω της ART (αντιρετροϊκής αγωγής) κατά την ίδια περίοδο.
• Το 2016 μόνο 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τον HIV, έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.Πότε και πώς η κόκκινη κορδέλα έγινε σύμβολο κατά του Aids - ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με το σύστημα της Υποχρεωτικής Δήλωσης, στο πρώτο δεκάμηνο του 2017 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 492 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων 403 (81,91%) αφορούσαν άνδρες και 87 γυναίκες (17,68%) ενώ 2 (0,41%) ήταν τα διεμφυλικά άτομα.
Οι νέες διαγνώσεις θεωρούνται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη (2011-2013).