ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές ΗΠΑ με Ρωσία για τα πυρηνικά

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες ότι ο διευθυντής της CIA και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Ουίλιαμ Μπερνς, βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την επίσκεψη και ότι ο Μπερνς δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά είναι ανοικτή και ότι «έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων, ιδίως των πυρηνικών, ως και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπιλ Μπερνς είναι στην Αγκυρα για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Δεν συζητάμε επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταφέρει μήνυμα στη Ρωσία για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων, ως και για τους κινδύνους κλιμάκωσης για τη στρατηγική σταθερότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επίσης τις υποθέσεις των αδίκως κρατούμενων πολιτών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η κορυφαία μπασκετμπολίστρια των ΗΠΑ Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που κρατείται σε φυλακή στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς και ένας πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ που έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν επαφές για ανταλλαγή τους με Ρώσο μεγαλέμπορο ναρκωτικών που κρατείται σε αμερικανική φυλακή (μέχρι σήμερα χωρίς επιτυχία).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, από την ελεύθερη πλέον Χερσώνα, δήλωσε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ από τη Χάγη ο γ.γ./ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε Ολλανδούς βουλευτές, είπε ότι «επειδή ο Πούτιν χάνει, έχει ως στόχο να βυθίσει την Ουκρανία σε σκοτάδι και κρύο».

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα καταδεικνύει το «απίστευτο θάρρος» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί για τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ ήταν και είναι να στηρίξει το Κίεβο. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε: «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις διατηρούν σημαντικές δυνατότητες παρά τα προβλήματα, καθώς και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, και η Ρωσία έχει επιδείξει την προθυμία να υποστεί σημαντικές απώλειες. Επίσης, έχει επιδείξει ακραία βαρβαρότητα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Ο στόχος του Πούτιν είναι να αφήσει την Ουκρανία κρύα και σκοτεινή αυτόν το χειμώνα. Πρέπει λοιπόν να μείνουμε ενωμένοι στην πορεία στηρίζοντας την Ουκρανία».

Πώς απελευθερώθηκε η Χερσώνα από τους Ουκρανούς

Η Ουκρανία κέρδισε μια σημαντική νίκη απελευθερώνοντας τη δυτική περιφέρεια της Χερσώνας, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων ανατολικά του ποταμού Δνείπερου. Ο Πούτιν υπολόγιζε να κρατήσει αυτό το έδαφος, η κατοχή του οποίου θα του επέτρεπε να ανανεώσει την εισβολή του στη μη κατεχόμενη Ουκρανία από θέσεις στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο (Μικολάεφ, Οδησσός).

Ο Πούτιν είχε δεσμεύσει σημαντικές ρωσικές δυνάμεις για την άμυνα της δυτικής Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων των ελίτ αερομεταφερόμενων μονάδων που ήταν διαθέσιμες στον ρωσικό στρατό. Επιπλέον έστειλε ενισχύσεις που προέκυψαν από τη μερική επιστράτευση εφέδρων που είχε διατάξει στις 21 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι δυνάμεις πολέμησαν όσο μπορούσαν για να κρατήσουν το έδαφός τους, έχοντας μάλιστα πολλές απώλειες.

Η επιτυχία της Ουκρανίας οφειλόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καινοτόμο χρήση από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις (UAF) του συστήματος πυραύλων πολλαπλών εκτοξευτών ακριβείας HIMARS που διαδοχικά παρέχουν οι Αμερικανοί και έχουν προκαλέσει χάος στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού. Τα HIMARS που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν είναι τα πιο κατάλληλα για την καταστροφή γεφυρών (οι κεφαλές τους είναι πολύ μικρές και δεν είναι βελτιστοποιημένες για τέτοια χτυπήματα). Οι UAF ανέπτυξαν μια τακτική για να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό πραγματοποιώντας πολλαπλά χτυπήματα ακριβείας στη βασική γέφυρα Antonovsky και στο δρόμο που περνάει πάνω από το φράγμα Kakhovka με τέτοιο τρόπο ώστε να σπάσουν τα οδοστρώματα σε μια γραμμή απέναντί τους καθιστώντας τα άχρηστα, χωρίς ουσιαστική καταστροφή στην υποδομή των γεφυρών (δηλαδή να μην πλήξει συντριπτικά το φράγμα).

Οι UAF συνέχισαν να χτυπάνε τις γέφυρες καθώς οι Ρώσοι προσπαθούσαν να τις επισκευάσουν, στοχεύοντας τον εξοπλισμό επισκευής, καθώς και τους δρόμους, μέχρι που τελικά οι Ρώσοι τις εγκατέλειψαν. Οι Ρώσοι προσπάθησαν να κατασκευάσουν μια πλωτή γέφυρα κάτω από τη γέφυρα Antonivskiy ως οριακή επιλογή, αλλά οι UAF επιτέθηκαν και σε αυτήν την περίπτωση αναγκάζοντας τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Οι Ρώσοι έμειναν στο τέλος με φορτηγίδες που μετέφεραν προμήθειες, εξοπλισμό και ενισχύσεις από την ανατολική στη δυτική όχθη. Οι UAF επιτέθηκαν επίσης στις φορτηγίδες και τα σημεία εξόδου στη δυτική όχθη, αλλά το σύστημα πορθμείων ήταν σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές για να τροφοδοτήσει τα 20.000 ρωσικά μηχανοκίνητα στρατεύματα που προσπαθούσαν να κρατήσουν το κατάλυμά τους στη δυτική όχθη του ποταμού.

Ηταν φανερό ότι οι Ρώσοι δεν θα ήταν σε θέση να υπερασπιστούν αυτή την τοποθεσία μέχρι τη στιγμή που ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν ανέλαβε τη διοίκηση της ρωσικής δύναμης στην Ουκρανία στις 8 Οκτωβρίου. Ο Σουροβίκιν έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη δυτική Χερσώνα σχεδόν αμέσως και πιθανότατα άρχισε να θέτει όρους για να υποχωρήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Πούτιν εξουσιοδότησε τον Σουροβίκιν να εγκαταλείψει πλήρως τη δυτική Χερσώνα εκείνη την εποχή ή αν ο Σουροβίκιν έπρεπε να συνεχίσει να «εργάζεται» για να πείσει τον Πούτιν για την απέλπιδα επιλογή να παραμείνει η Ρωσία στη δυτική Χερσώνα. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, συναντήθηκε με τον Σουροβίκιν στις 9 Νοεμβρίου και τον διέταξε να αποσυρθεί, κάτι που ο Σουροβίκιν έκανε αμέσως.

Ο Πούτιν πιθανότατα τον άφησε να αποσυρθεί από τη δυτική Χερσώνα με την προϋπόθεση ότι θα καταλάβει την υπόλοιπη περιφέρεια του Ντονέτσκ χρησιμοποιώντας ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από τη δυτική Χερσώνα, καθώς και νεοαφιχθέντες επιστρατευμένους στρατιώτες. Αυτή η επιλογή παρουσιάστηκε από ορισμένους αναλυτές.

Η παύση ή η παρατεταμένη επιβράδυνση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά τους επόμενους μήνες είναι επομένως απίθανη. Οι Ρώσοι κατηγορηματικά δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν αμυντικές θέσεις σε όλη τη γραμμή, αλλά μάλλον ανανεώνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν τις αντεπιθέσεις τους που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Και οι δύο πλευρές μάχονται ήδη σε πολύ λασπώδεις συνθήκες. Οποιαδήποτε προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός ή παύσης των εχθροπραξιών αυτή τη στιγμή θα ευνοούσε συντριπτικά τη Ρωσία και αυτό Δυτικοί και Ουκρανοί δεν το αποδέχονται.

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

14 ώρες ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

16 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

18 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

18 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

18 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

19 ώρες ago