ΔΙΕΘΝΗ

Για ποιους ανοίγει ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο

Οι ενδιάμεσες εκλογές ανοίγουν τον δρόμο για την επόμενη κούρσα προς τον Λευκό Οίκο. Ενώ ακόμη συνεχίζονται οι καταμετρήσεις σε σημαντικές Πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή στο Κογκρέσο, άρχισαν ήδη να ξεχωρίζουν οι πολιτικοί και από τα δύο στρατόπεδα, που θέλουν να διεκδικήσουν το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πέραν του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που υπονόησε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα προσωπική εκστρατεία σε Πολιτείες όπου αγωνίζονταν Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για ομοσπονδιακές ή πολιτειακές θέσεις εξουσίας, υπάρχουν νέα πρόσωπα που προβάλλονται τώρα ως πιθανές επιλογές των δύο κομμάτων.

Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Ακόμη και αν δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ο 79χρονος πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να δηλώσει «παρών», για να μην τορπιλίσει το υπόλοιπο της θητείας του. Πολλά στελέχη στο Δημοκρατικό Κόμμα θα προτιμούσαν έναν νέο και άφθαρτο πολιτικά υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές.

Ντόναλντ Τραμπ

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι ο πρώην πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να είναι και πάλι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών. Με τον γνωστό εγωκεντρικό τρόπο του, κατέστησε σαφές σε όλους ότι «θέλει την προεδρία που του έκλεψαν»! Ο 76χρονος Τραμπ θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητα αν οι Ρεπουμπλικανοί κέρδιζαν με διαφορά το Κογκρέσο.

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ

Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις

Αν, τελικά, δεν διεκδικήσει ο Μπάιντεν δεύτερη θητεία, η 58χρονη Χάρις θεωρείται ως εναλλακτική λύση. Ωστόσο, πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν πως η φτωχή παρουσία της στα πολιτικά πράγματα τη διετία που πέρασε μειώνει τις πιθανότητές της.

 Γκάβιν Νιούσομ

Ο 55χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνια, που κέρδισε δεύτερη θητεία στις ενδιάμεσες εκλογές, είναι καθαρόαιμος εκπρόσωπος της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, έχοντας κάνει κινητοποίηση υπέρ των αμβλώσεων και της επίλυσης του μεταναστευτικού με ήπιες πολιτικές.

Πιτ Μπούτιτζιτς

Ο 40χρονος υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα στις προηγούμενες εκλογές, αλλά αποχώρησε νωρίς. Εχει υποστηρικτές και έχει να επιδείξει έργο στο υπουργείο του. Είναι ο πρώτος υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχει δηλώσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του.

ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Ρον Ντε Σάντις

Στην Ουάσιγκτον έχουν ήδη αρχίσει να ποντάρουν στην υποψηφιότητα Ντε Σάντις. Ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα, άλλοτε «πουλέν» του Τραμπ, έχει κάνει τον πρώην πρόεδρο να χάσει τον ύπνο του, καθώς θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για εκείνον αλλά και για όποιον θελήσει να διεκδικήσει το χρίσμα. Ηδη, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν εστιάσει επάνω του και το επόμενο διάστημα του ανήκει δικαιωματικά, αφού όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον κυνηγούν. Με την ίδια ανησυχία τον αντιμετωπίζουν και οι Δημοκρατικοί, καθώς -με τα σημερινά δεδομένα- θεωρείται ικανός να βγάλει νοκ άουτ τον όποιον αντίπαλό του. Είναι υπερσυντηρητικός και εκπροσωπεί τη βαθιά Αμερική με το λούστρο που απαιτείται για νέο υποψήφιο.

Γκρεγκ Αμποτ

Αλλος ένας τραμπικός που ξεχωρίζει και αποκτά δική του δυναμική. Ο 64χρονος κυβερνήτης του Τέξας νίκησε τον Δημοκρατικό Μπέτο Ο’ Ρουρκ και έχει βάλει πλώρη -κατά τις φήμες- για τον Λευκό Οίκο. Είναι ο κυβερνήτης που αντιπροσωπεύει τις υπερσυντηρητικές πολιτικές του αμερικανικού Νότου και υπερηφανεύεται για την προώθηση του σχεδίου της κατασκευής του φράκτη που εμποδίζει πολλούς μετανάστες να περάσουν στις ΗΠΑ.

Κέβιν Μακάρθι

Ο 57χρονος ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ο ίδιος περιμένει τη νίκη του κόμματος στη Βουλή και ελπίζει ακόμη σε μεγάλη διαφορά.

Πιθανοί

Αλλοι Ρεπουμπλικανοί που θεωρούνται πιθανοί προεδρικοί υποψήφιοι είναι ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, η αντιτραμπική βουλευτής Λιζ Τσέινι και η πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι (επίσης εσωκομματική αντίπαλος του Τραμπ).

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

16 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

16 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

16 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

16 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

16 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

17 ώρες ago