ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή κρίση: «Πρόβες» στη Βρετανία για μαζικό μπλακ άουτ

Η βρετανική κυβέρνηση άρχισε την προετοιμασία για το ενδεχόμενο μαζικών μπλακάουτ, με δεκάδες δήμους και υπουργεία να έχουν κινητοποιηθεί.

Οι ασκήσεις υπάγονται στο σχεδιασμό του Προγράμματος «Αγριαψιθιά» (Programme Yarrow), ένα σχέδιο που στο χείριστο σενάριο προβλέπει απροειδοποίητα μπλακάουτ σε όλη τη Βρετανία επί επτά ημέρες μέσα στο χειμώνα, με περιορισμένη και περιοδική παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη δεύτερη ημέρα και μετά.

Το σχέδιο αυτό είχε καταρτιστεί από το 2001, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναφερόταν πρωτίστως πρόκλησης μπλακάουτ από κάποια σοβαρή τεχνική βλάβη, π.χ. από κάποια πλημμύρα ή ζημιά από κεραυνό σε καίρια εγκατάσταση. Ωστόσο, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την εσκεμμένη πρόκληση βλάβης από επίθεση κάποιου εχθρικού παράγοντα σε υποθαλάσσια καλώδια.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε το σχέδιο «Yarrow» ξανά στο προσκήνιο, λόγω των έντονων φόβων σε όλη την Ευρώπη για ενεργειακή ανεπάρκεια.

Το ενδεχόμενο ελλείψεων σε φυσικό αέριο αυτόν το χειμώνα καλυπτόταν από ένα άλλο σχέδιο δράσης το οποίο παρουσίασε προ μηνός η εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτροδοτικού συστήματος της Βρετανίας, η National Grid. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε τρίωρες περιοδικές διακοπές ανά τη χώρα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αλλά με έγκαιρη προειδοποίηση των επηρεαζόμενων περιοχών.

Η «Αγριαψιθιά» προβλέπει ότι όλοι οι κρίσιμοι τομείς θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο ενός επταημέρου μπλακάουτ: Μεταφορές, αλυσίδες τροφοδοσίας, παροχή ύδατος, επικοινωνίες, ενέργεια. Το σχέδιο προβλέπει έμφαση στην εξασφάλιση τροφίμων, νερού και καταλυμάτων για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Προβλέπεται, τέλος, ότι η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί κατά 100% μετά από την έβδομη ημέρα.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

20 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

20 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

21 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

21 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

22 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

22 ώρες ago