ΔΙΕΘΝΗ

Τα πυρηνικά του Ισραήλ

Μετά την ιστορική συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ με την Αίγυπτο το 1979, το Ισραήλ έκανε βήματα εξομάλυνσης με τους γείτονές του με τις πρόσφατες «Συμφωνίες του Αβραάμ» (Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Μαρόκο, Σουδάν και ατύπως Ιορδανία -Σαουδική Αραβία).

Εσχάτως, η διαδικασία διέρχεται κρίση, με βασική αφορμή τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ. Ενα από τα μεγαλύτερα κοινά μυστικά της ανθρωπότητας, που κανείς δεν λέει φωναχτά. Ο πρώτος που το τόλμησε, το 1986, ο Ισραηλινός πυρηνικός τεχνικός Μορντεχάι Βανούνου, έμεινε 18 χρόνια στη φυλακή.Ουδείς αμφιβάλλει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ είναι κατά βάση αποτρεπτικό, καθώς τα περισσότερα αραβικά κράτη και το Ιράν εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την ύπαρξή του. Αυτό ήταν και το επιχείρημα που επικαλέστηκε η εκπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Μισάλ Μααγιάν, ώστε να αιτιολογήσει την άρνηση της χώρας της να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ).

Ντροπιαστική αποτυχία

Το Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς έγινε ειδική αναφορά σε αυτό στο ψήφισμα υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της Μέσης Ανατολής, που πέρασε με το συντριπτικό 152-5.

Οι αρνητικές ψήφοι ανήκαν σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Μικρονησία και Παλάου, ενώ πολλές από τις 24 χώρες που απείχαν ήταν μέλη της Ε.Ε. Οπως επισημαίνει η «Jerusalem Post», το ψήφισμα υποβλήθηκε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ από την Αίγυπτο και εκτός από τους Παλαιστινίους στηρίχθηκε από εταίρους των «Συμφωνιών του Αβραάμ».

Εξισώνοντας ουσιαστικά το Ισραήλ με το Ιράν, ένα μεγάλο κομμάτι της διεθνούς κοινότητας (με εξαίρεση τα ισχυρά κέντρα της Δύσης) καλεί το Τελ Αβίβ «να προσχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ΝΡΤ, να μην αναπτύξει, δοκιμάσει ή άλλως πως αποκτήσει πυρηνικά όπλα, να απαλλαγεί από όσα διαθέτει και να θέσει όλες τις μη ασφαλείς πυρηνικές εγκαταστάσεις του υπό τον πλήρη έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας». Φυσικά, ποτέ οι Ισραηλινοί δεν θα δεχθούν κάτι τέτοιο, είτε επιστρέψει ο Νετανιάχου στην πρωθυπουργία ύστερα από τις χθεσινές εκλογές είτε όχι.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

8 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

9 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

10 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

10 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

10 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

11 ώρες ago