ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος και Ελλάδα «πρωταθλητές» αισιοδοξίας τον Οκτώβριο στην Ευρώπη

Οι υψηλές ενεργειακές τιμές και ο πληθωρισμός οδήγησαν σε νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τόσο στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. τον Οκτώβριο. Στην Ελλάδα η υποχώρηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, ωστόσο στη χώρα μας και στην Κύπρο το οικονομικό κλίμα είναι καλύτερο από εκείνο των άλλων χωρών.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία εξετάζει την εξέλιξη του κλίματος εμπιστοσύνης και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη.

Ενίσχυση αγροτών για τα λιπάσματα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, οι αιτήσεις και η προθεσμία

Ειδικότερα, στο σύνολο της ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά σχεδόν μία μονάδα με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 92,5 από 93,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο, που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο βασικός δείκτης του οικονομικού κλίματος έχει υποχωρήσει στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. περίπου 21 μονάδες. Στο σύνολο της Ε.Ε. ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε 1,5 μονάδες στις 90,9 από 92,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τους κλαδικούς δείκτες στην ευρωζώνη, τα στοιχεία της Κομισιόν κατέγραψαν υποχωρήσεις στις υπηρεσίες (-2,6 μονάδες), στη βιομηχανία (-0,9 μονάδες), στα νοικοκυριά (-1,2), στο λιανικό εμπόριο (-1,5), στην απασχόληση (-1,5 μονάδες) και στον χρηματοπιστωτικό τομέα (-13,8). Ο μόνος δείκτης που βελτιώθηκε αφορούσε τις κατασκευές (+0,8 μονάδες).

Εντός συνόρων

Στην Ελλάδα ο βασικός οικονομικός δείκτης συρρικνώθηκε κατά 6,6 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες από 104,9 τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα έχει σήμερα τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς οικονομικού κλίματος μετά την Κύπρο.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους στη χώρα μας, υποχώρηση καταγράφηκε στους εξής κλάδους: -25 μονάδες στις υπηρεσίες, -3,1 μονάδες στις κατασκευές, -6,7 μονάδες στους καταναλωτές-νοικοκυριά, -3,5 μονάδες στην απασχόληση. Αύξηση καταγράφηκε μόνο στο δείκτη του κλάδου του λιανικού εμπορίου της τάξης των 16,3 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν στις 14 Ιουλίου, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 2,6 % το 2022 και στο 1,4 % το 2023. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 4,0% φέτος και 2,4% του χρόνου. Οι παραπάνω προβλέψεις τουλάχιστον για το 2023 φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί προς το χειρότερο, για αυτό και υποχώρησε ο δείκτης.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

7 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

8 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

9 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

9 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

9 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

10 ώρες ago