ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί, μπλακ άουτ και 2.000 νέοι Ρώσοι στρατιώτες – «Θέλουν να μας σκοτώσουν αλλά δεν φοβόμαστε πια»

Δραματικές και κρίσιμες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ουκρανία, με τους βομβαρδισμούς να είναι ανελέητοι και τη χώρα να κινδυνεύει με ένα γενικό μπλακ άουτ. Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για 2.000 Ρώσους στρατιώτες που μετέβησαν στη Χερσώνα.

Η Ουκρανία, ειδικότερα, προετοιμάζεται για γενικό μπλακ άουτ -για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη χώρα- προς σταθεροποίηση της τροφοδοσίας ενέργειας, μετά τις καταστροφές που έχει υποστεί το δίκτυο από ρωσικές επιθέσεις με «καμικάζι» drone.

Η χώρα έχει αρχίσει ήδη να περιορίζει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα από τις 7:00 το πρωί της Πέμπτης ως απάντηση στα χτυπήματα της Ρωσίας κατά της ενεργειακής της υποδομής.

Η ηλεκτροδότηση θα διακόπτεται σταδιακά από τις 7:00 έως τις 22:00.

Σειρά εκρήξεων σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια

Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε, για άλλη μια μέρα, τις ουκρανικές πόλεις Χάρκοβο και Ζαπορίζια, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τα πυραυλικά τους πλήγματα στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, βάζοντας στόχο εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική μονάδα στο Χάρκοβο σήμερα, Παρασκευή, δήλωσε ο δήμαρχός του Ιχόρ Τερέκοφ, προσθέτοντας ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει αν υπάρχουν απώλειες ούτε έχουν αποτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ωστόσο, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεγκούμποφ δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι πληροφορίες για τις εκρήξεις στην Ζαπορίζια προήλθαν από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ολεξάντρ Στάρουκ και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ουκρανικοί πύραυλοι φέρεται να έπληξαν μια πορθμειακή διάβαση στην κατεχόμενη πόλη Χερσώνα αργά το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.

Στο παραπάνω αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής περιφερειακός κυβερνήτης που τοποθετήθηκε από τη Ρωσία, Kirill Stremousov, το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το Sky News.

Ουκρανικός στρατός: «Ήρθαν 2.000 Ρώσοι για να αναπληρώσουν τις απώλειες»

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι έως και 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν φτάσει στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας για να «αναπληρώσουν τις απώλειες και να ενισχύσουν τις μονάδες».

Ειδικότερα, η Ουκρανία δήλωσε: «Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της περιοχής Χερσώνα, για την αναπλήρωση των απωλειών και την ενίσχυση των μονάδων στη γραμμή σύγκρουσης, έφτασαν έως και 2.000 άτομα».

Ταυτόχρονα, «οι κατοχικές Αρχές εξέδωσαν διαταγή για την προετοιμασία της εκκένωσης και έχουν ετοιμαστεί κατάλογοι απομάκρυνσης Ρώσων υγειονομικών και εκπαιδευτικών», αναφέρει ο ουκρανικός στρατός.

«Θέλουν να μας σκοτώσουν, αλλά εμείς δεν φοβόμαστε πια»: Η στιγμή που η Ρωσία πήρε «εκδίκηση» από το Κίεβο

Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία εξαπέλυσε την πιο καταστροφική της επίθεση στο Κίεβο από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανθρώπους που βρίσκονταν ακόμη στην πρωτεύουσα και πλήττοντας σημαντικά υποδομές ζωτικής σημασίας.

Τον απολογισμό της επίθεσης και τον πανικό που ακολούθησε φέρνει στο «φως» στο Sky News.

«Υπήρχαν επτά βόμβεςεπτά πύραυλοι και επτά χτυπήματα που άκουσα», εξηγεί ο Ilyas Verdiev, ο οποίος παρακολουθούσε την επίθεση από το διαμέρισμά του στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Είδα τον καπνό να βγαίνει από τα κτίρια… κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν νερό», προσθέτει και τονίζει: «Ο πύραυλος χτύπησε στον δρόμο και πέρασε όχι μακριά από το νηπιαγωγείο όπου πήγαινε ο γιος μου».

Μάλιστα, στο τέλος είπε πως «θέλουν να μας σκοτώσουν όλους, αλλά εμείς δεν φοβόμαστε πια».

Προειδοποίηση Ζελένσκι: Η Ρωσία σχεδιάζει να καταστρέψει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία πως σχεδιάζει να καταστρέψει ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην ανατολική περιοχή της Χερσώνας.

Αργά την Πέμπτη ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τοποθέτησε νάρκες σε φράγμα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή, που αποτελεί απειλή για ένα μακρύ δίκτυο καναλιών μήκους 400 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

«Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα αδρανή και το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka έχουν ναρκοθετηθεί από Ρώσους τρομοκράτες», είπε συγκεκριμένα.

«Εάν το φράγμα καταστραφεί … το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας απλά θα εξαφανιστεί» και αυτό θα ήταν «μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης σύμφωνα με την Guardian.

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

6 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

6 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

7 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

15 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

15 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

17 ώρες ago