ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Το μυστικό πρόγραμμα TYPHOON και το οπλοστάσιο της Άγκυρας

Εντονο προβληματισμό αλλά και βαθιά ανησυχία προκάλεσε στρατιωτικούς κύκλους όλων των γειτονικών της κρατών η χθεσινή αποκάλυψη του Bloomberg βάσει της οποίας η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμή νέου βαλλιστικού πυραύλου εξελιγμένης εγχώριας τεχνολογίας, στο πεδίο βολής Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα.

Και ο συγκεκριμένος πύραυλος για τον οποίο οι Τούρκοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία ανήκει στο μυστικό και υψηλά διαβαθμισμένο εγχείρημα TAYFUN/TYPHOON που επικεντρώνεται σε ανάπτυξη πυρομαχικών ακριβείας.

Η Αγκυρα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα χθες, σύμφωνα με αμερικανική και τουρκική πηγή. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από κινητή πλατφόρμα σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας (τόπος καταγωγής του προέδρου Ερντογάν) και κάλυψε απόσταση 561 χιλιόμετρα, ενώ κατέπεσε στο λιμάνι της Σινώπης. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η γνωστή εταιρία Roketsan πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας (SRBM/SHORT RANGE BALLISTIC MISSILE).

Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, δρ Ισμαήλ Ντεμίρ, που επιβλέπει την ανάπτυξη όπλων εγχώριας παραγωγής, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο. Η Αγκυρα έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένο πυραυλικό πρόγραμμα, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί στενά με το Πακιστάν,τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

Η Τουρκία προ εβδομάδων πραγματοποίησε άλλη μια επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ναυτικού πυραύλου της. Ο Atmaca χτύπησε με επιτυχία έναν στόχο στη Μαύρη Θάλασσα αφού εκτοξεύτηκε από ξηρά, σε μια δοκιμή που σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο αντιπλοϊκός πύραυλος δοκιμάστηκε με ένα κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων. Οι δοκιμαστικές δραστηριότητες του αντιπλοϊκού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από τη Roketsan πραγματοποιήθηκαν στα βόρεια της επαρχία Σινώπης. Ο Atmaca διαφημίζεται ως αντιπλοϊκός πύραυλος κρούσης υψηλής ακρίβειας, μεγάλης εμβέλειας, επιφανείας-επιφανείας, ακριβείας που μπορεί να ενσωματωθεί με περιπολικά σκάφη, φρεγάτες και κορβέτες.

Το απόθεμα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων διαθέτει επί του παρόντος τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, κατασκευής ΗΠΑ. Αναμένεται να αντικατασταθούν από τους πυραύλους Atmaca που διαθέτουν επιπλέον ανώτερα χαρακτηριστικά. Διαθέτει βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων (124 μίλια), αποτελώντας στόχους εκτός οπτικής εμβέλειας. Παρέχει επίσης δυνατότητες ενημέρωσης στόχου, αντεπίθεσης και ματαίωσης αποστολής μέσω σύγχρονης σύνδεσης δεδομένων. Η ανάπτυξη του αντιπλοϊκού πυραύλου ξεκίνησε το 2009 και υπογράφηκε συμφωνία για μαζική παραγωγή μεταξύ της προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και της Roketsan το 2018. Οι πύραυλοι Atmaca αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε κορβέτες που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος National Ship (MILGEM), μαζί με άλλα σκάφη και υποβρύχια που χρησιμοποιούν σήμερα πυραύλους Harpoon.

Η χερσαία έκδοση των πυραύλων αναμένεται επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των ακτών. Ο πύραυλος θα τροφοδοτείται από έναν πλήρως εγχώριο κινητήρα KTJ-3200, που αναπτύχθηκε από την Kale Group. Ο Atmaca είναι αποτελεσματικός έναντι σταθερών και κινούμενων στόχων χάρη στην αντοχή του σε αντίμετρα και στις δυνατότητες ενημέρωσης στόχων, αντεπίθεσης και ακύρωσης εργασιών, καθώς και σε ένα προηγμένο σύστημα δρομολόγησης 3D. Ο πύραυλος μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερο υψόμετρο όταν πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο και μπορεί να προσγειωθεί σε ένα πλοίο-στόχο ακριβώς από πάνω.

Επίσης η Τουρκία δοκιμάζει πυραύλους αεράμυνας περιοχής SIPER. Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου εδάφους-αέρος SIPER, ο οποίος θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της αεράμυνας της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον, πραγματοποιήθηκε από την Roketsan σε συνεργασία με την Aselsan και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της χώρας Κατά τη δοκιμαστική βολή, ο υπερηχητικός μη επανδρωμένος στόχος (Banshee 80) drone εντοπίστηκε από το ραντάρ EIRS που κατασκεύασε η Aselsan και ο πύραυλος χτύπησε το στόχο σε εμβέλεια άνω των 90 χιλιομέτρων και υψόμετρο άνω των 26.000 ποδιών. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου SIPER Block-0 πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Ο επικεφαλής της SSB, δρ Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι στην τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση το SIPER έδειξε ότι μπορεί να εμπλέξει στόχους υψηλής ταχύτητας σε εμβέλεια 100 km. Σχεδιασμένο για την προστασία στρατηγικών εγκαταστάσεων από εχθρικές επιθέσεις ως μέρος της περιφερειακής αεράμυνας, το SIPER θα παρέχει αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας σε μια κατανεμημένη αρχιτεκτονική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα η μαζική παραγωγή και παράδοση συστημάτων πυροβόλων αεράμυνας Korkut σε χαμηλό υψόμετρο. Στη συνέχεια, τέθηκαν σε λειτουργία τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας χαμηλού ύψους Sungur, που εκτοξεύτηκαν από το φορητό όχημα και το MANPAD. Ενώ γίνονται οι πρώτες παραδόσεις των συστημάτων αεράμυνας Hisar-A+ (χαμηλό υψόμετρο) και Hisar-O+ (μεσαίο υψόμετρο), η μαζική παραγωγή τους συνεχίζεται.

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

25 λεπτά ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

3 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

5 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

5 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

5 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

5 ώρες ago