ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκικη βαρβαρότητα στον Έβρο: Ξεγύμνωσαν 92 μετανάστες και τους εξώθησαν στον ποταμό

Η «γύμνια» της Τουρκίας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στο μεταναστευτικό αποκαλύφθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε περιοχή των Φερών. Οι «μάσκες έπεσαν» για το καθεστώς της Αγκυρας, τα στελέχη του οποίου ξεγύμνωσαν 92 μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία και τους ώθησαν να διασχίσουν με πλαστικές λέμβους τον ποταμό για να περάσουν παράτυπα σε ελληνικό έδαφος.

Η φωτογραφία με τους 92 άνδρες να κάθονται με σκυμμένο το κεφάλι και με τα χέρια τους να προσπαθούν να καλύψουν τη γύμνια τους έκανε το γύρο του κόσμου. Σίγουρα, η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει το συνταρακτικό ντοκουμέντο να σταλεί σε όλες τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες και στα κράτη- μέλη της Ε.Ε., ώστε να δουν το ατιμωτικό και σκληρό πρόσωπο της Αγκυρας.

«Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες, τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε από την Αγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορά της με την Ε.Ε.», έγραψε στο twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Ομως, η θρασύτητα της Αγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Ισμαήλ Τσατακλί, όχι μόνο αναδημοσίευσε το tweet του Νότη Μηταράκη, αλλά κατηγόρησε την Ελλάδα για το συμβάν (!) και την κάλεσε να είναι… πολιτισμένη! Συγκεκριμένα έγραψε: «Καθώς δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, επιδιώκετε να καλύψετε την εικόνα της σκληρότητας που έχετε προκαλέσει, σαν να την έχει προκαλέσει η Τουρκία. Ελάτε, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Απλά να είστε λίγο πολιτισμένοι»!

Για «σοκαριστικό γεγονός» και για μία «εικόνα απάνθρωπη, που παραπέμπει στον Μεσαίωνα», έκανε λόγο -μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Περιμένουμε στοιχειώδεις εξηγήσεις από την πλευρά της Τουρκίας», επεσήμανε. «Τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή. Εχει ενισχυθεί στρατιωτικά. Οι Τούρκοι να ακολουθήσουν το δρόμο της φιλίας και της συνεργασίας και να εγκαταλείψουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ο,τι και να κάνει η Τουρκία, τα σύνορα στον Εβρο είναι απροσπέλαστα. Δεν πρόκειται να περάσει κανείς, όποια κόλπα και να βρει η απέναντι πλευρά», τόνισε. Ερωτηθείς για την πιθανότητα προβοκάτσιας από την Τουρκία, σημείωσε ότι «υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε περιστατικό – και δεν θα πούμε τίποτα άλλο». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Θεοδωρικάκος είχε πρόσφατα καταγγείλει τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στο Λουξεμβούργο, ενώ είχε ενημερώσει και την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο για τις καθημερινές της προκλήσεις, παρουσιάζοντας και οπτικοακουστικό υλικό.

«Είναι παραπάνω από εξευτελιστικό να χειρίζονται κάποιοι με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος των συνοροφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα: «Και η συγκεκριμένη χώρα, η Τουρκία, επιθυμεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη. Καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε;».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η ομάδα των 92 ανδρών εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή Φερών Αλεξανδρούπολης. Ηταν όλοι τους γυμνοί ενώ ορισμένοι είχαν και σωματικά τραύματα. Από την έρευνα Ελλήνων αστυνομικών και αξιωματούχων της Frontex διαπιστώθηκε ότι προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος με πλαστικές βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Εβρου. «Ολες οι ανάγκες ένδυσης – σίτισης και πρώτων βοηθειών των ανωτέρω προσώπων καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. Η προκλητικότητά της ξεπέρασε κάθε όριο, όταν και αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με την Frontex, διέσωσαν 92 συνολικά παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Εβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Ελληνες αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Εβρο με τρία οχήματα των τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2019, 26 παράτυποι μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είχαν εμφανιστεί… ημίγυμνοι στον σιδηροδρομικό σταθμό Ορμενίου Εβρου. Τούρκοι διακινητές τούς είχαν περάσει στη Βουλγαρία, όπου άλλοι διακινητές τούς έσπρωξαν στην Ελλάδα, αφού πρώτα τους άρπαξαν τα ρούχα, αφήνοντάς τους μόνο με τα εσώρουχα. Ορισμένοι είχαν τυλίξει γύρω από τη μέση τους σακούλες ή πρόχειρα πανιά, προκειμένου να καλύψουν μέρος της γύμνιας τους.

hlektragr

Recent Posts

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

3 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

3 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

3 ώρες ago

Κόρινθος: Νεαρή γυναίκα δεν πρόλαβε και γέννησε σε προαύλιο νοσοκομείου

Ένα απίστευτο αλλά και συνάμα ευχάριστο γεγονός συνέβη στο νοσοκομείο της Κορίνθου το βράδυ του…

3 ώρες ago

19 Μαϊου 1919: 105 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής…

3 ώρες ago

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

6 ώρες ago