ΔΙΕΘΝΗ

Μπλακάουτ στη Ζαπορίζια: Η Ρωσία παρεμποδίζει την προμήθεια του πυρηνικού σταθμού με ντίζελ, λέει το Κίεβο

Η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε οχηματοπομπή της εταιρείας να μεταφέρει ντίζελ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Η προσφάτως αποκατασταθείσα ηλεκτροδότηση του σταθμού διακόπηκε και πάλι, αναγκάζοντας το σταθμό να καταφύγει σε γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που λειτουργούν με ντίζελ, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι. Η Energoatom ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο σταθμό. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.

«Η Energoatom ετοίμασε και έστειλε άλλο ένα φορτίο καυσίμου ντίζελ στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία. «Ωστόσο από τις 10:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ρωσική πλευρά δεν επιτρέπει τη διέλευση της οχηματοπομπής της εταιρείας».

Στο μεταξύ, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό δεν είναι δυνατή μέχρι το μέτωπο να μετακινηθεί κατά τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα. Ο IAEA ασκεί πίεση για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας γύρω από το σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

hlektragr

Recent Posts

Τροχαίο στην Κορίνθου-Πατρών : Τούμπαρε νταλίκα

Τροχαίο ατύχημα με φορτηγό έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5/24) στην Κορίνθου – Πατρών, στο…

7 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων : Ξεκινούν Εκδηλώσεις με τίτλο «Πολιτιστικός Μάϊος»

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Κορινθίων με τίτλο «Πολιτιστικός Μάϊος», για το διάστημα 24/5…

12 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η αθλητική διοργάνωση «The Castle Challenge»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασιάς, σε συνεργασία με την  εταιρεία whynot, διοργανώνουν στις…

12 ώρες ago

Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από δύο εγκληματικές οργανώσεις τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Αργολίδα

Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από δύο εγκληματικές οργανώσεις τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη…

15 ώρες ago

Πρόγραμμα πρόληψης γυναικών Ρομά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ένα πρόγραμμα πρόληψης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης γυναικών Ρομά έλαβε χώρα στους καταυλισμούς του Δήμου…

15 ώρες ago

Εκδήλωση για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας | Δημήτρης Πτωχός: «Να κάνουμε τον τόπο μας ελκυστικό και φιλικό σε νέες και υφιστάμενες επενδύσεις»

Περιφερειακή συνείδηση, ανάπτυξη συνεργιών, κατάλληλο υπόβαθρο προσέλκυσης επενδύσεων, σωστή εκπαίδευση νομικών, συντομότερος χρόνος πιστοποίησης και κόστος…

15 ώρες ago