ΔΙΕΘΝΗ

Eurostat: Στο 10% ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη – Στο 12,1% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Νέο άλμα έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη Eurostat, ενισχύθηκαν κατά 12,1% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 11,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 11,2%.

Η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

Κατά 10,9% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Eνα μήνα πριν ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν στο 8,8%.

Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 10,0% ετησίως, έναντι πρόβλεψης για 9,4% κι ενώ τον Αύγουστο είχε αυξηθεί 7,9%. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε 1,9%, έναντι προσδοκίας για άνοδο 1,3%.

Αναπάντεχη επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει εάν θα προχωρήσει σε ακόμη μια απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο 6,2% σε ετήσια βάση, από 6,6% τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε σταθερός.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

1 ημέρα ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

1 ημέρα ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

1 ημέρα ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

1 ημέρα ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

1 ημέρα ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

1 ημέρα ago