ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Το Ντονμπάς θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την προσάρτησή του στη Ρωσία στις 23-27 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ουκρανοί αποσχιστές από την περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία πρόκειται να διεξαχθεί στις 23-27 Σεπτεμβρίου.

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει νωρίτερα πως οι λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που βρίσκονται στο Ντονμπάς, ενδέχεται να διεξαγάγουν δημοψήφισμα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν καταγγείλει τα δημοψηφίσματα ως παράνομα και λίγες χώρες είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα. Αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε δύο άλλες περιοχές ανακοίνωσαν επίσης σχέδια να προχωρήσουν γρήγορα προς ένα δημοψήφισμα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στη Μόσχα, αξιωματούχοι είπαν ότι θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των περιοχών για προσάρτηση, εάν αυτό προκύψει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι η προσάρτηση θα είναι «μη αναστρέψιμη» και θα επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει «όλη την πιθανή δύναμη για αυτοάμυνα» στα νεοαποκτηθέντα εδάφη.

Η προσάρτηση, παρόλο που είναι βέβαιο ότι θα απορριφθεί διεθνώς, θα μπορούσε να περιπλέξει τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει εδάφη που θεωρεί δικά της, ενώ το Κίεβο αρνείται να παραδώσει οποιαδήποτε εδάφη έχει καταλάβει η Μόσχα.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ο στρατός της Ουκρανίας έχει ανακαταλάβει περίπου το 10% της γης που βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή, κατατροπώνοντας τις δυνάμεις της Μόσχας στην περιοχή του  Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και ασκώντας πιέσεις στην περιοχή της Χερσώνας στο νότο. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες αποτυχίες για τη Ρωσία, από τότε που απέσυρε τα στρατεύματά της από το Κίεβο.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

5 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

14 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

15 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

15 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

17 ώρες ago