ΔΙΕΘΝΗ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα σκάνδαλα που «ταρακούνησαν» το παλάτι

Η βασίλισσα έζησε στη διάρκεια του βίου της πολλά σημαντικά γεγονότα, οικογενειακές δυσκολίες, αλλά και ωραίες στιγμές. Υπήρξαν πολλές άβολες περίοδοι για το παλάτι, τις οποίες η βασίλισσα Ελισάβετ κλήθηκε να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία ή και με κυνικότητα – όπως την κατηγόρησαν πολλοί. Κατά γενική ομολογία, όλες τις «κακές στιγμές» τις αντιμετώπιζε προτάσσοντας τον θεσμικό ρόλο περισσότερο και από αυτόν της συζύγου, της μητέρας και της γιαγιάς.

Από τότε που φόρεσε το βαρύ στέμμα -από σπόντα, αφού ήταν τρίτη στη διαδοχή, αλλά έγινε διάδοχος του θρόνου ελλείψει άρρενος πρίγκιπα και ελέω του άτακτου θείου της, Εδουάρδου– πολλά ειπώθηκαν για τη βρετανική μοναρχία, πολλά συνέβησαν, ενώ το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στη χώρα μας για τις δύο βασίλισσες (την Ελισάβετ και εκείνη της τράπουλας) μάλλον απέδιδε σωστά το ισχυρό πνεύμα και τον χαρακτήρα της.

Και όμως, η βασίλισσα Ελισάβετ πληγώθηκε πολλές φορές στη διάρκεια της βασιλείας της, κυρίως από τα «άτακτα» παιδιά και τα εγγόνια της. Σταθμός στη βασιλεία της ήταν η περίοδος του πρώτου γάμου του νυν βασιλιά Καρόλου με την αείμνηστη «πριγκίπισσα του λαού», Νταϊάνα. Ηταν το πιο φωτογενές μέλος της βασιλικής οικογένειας κι εκείνη που «ξεσκέπασε» το παλάτι από τον πέπλο κρυψίνοιας και πλασματικής σεμνοτυφίας, αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές πτυχές της άκαμπτης μοναρχίας. Η βασίλισσα κατηγορήθηκε τότε ότι ήταν σκληρή με τη νύφη της και ουσιαστικά δεν την αποδέχθηκε. Προϊόντος του χρόνου, αποδείχθηκε από μαρτυρίες αυλικών αλλά και δημοσιογραφικά στοιχεία πως η Ελισάβετ την αγάπησε και την ήθελε για νύφη της πολύ περισσότερο από τη σημερινή σύζυγο του πρωτότοκου γιου της, την Καμίλα Πάρκερ.

Η συγγραφέας Αννα Πάστερνακ υποστηρίζει ότι το σημαντικό πλήγμα που επέφερε η Μέγκαν Μαρκλ στη μοναρχία θα είναι η αρχή του τέλους για τον θεσμό. Η αποχώρηση του Χάρι από το Μπάκιγχαμ, αλλά και η αποκάλυψη της συμμετοχής του πρίγκιπα Αντριου στο διαβόητο κύκλωμα μαστροπείας του διδύμου ΕπστάινΜάξγουελ ήταν για τη βασίλισσα μεγάλα πλήγματα. Ακόμη και οι κατηγορίες περί ρατσισμού στο παλάτι, από το ζεύγος Χάρι και Μέγκαν, παραμερίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε πως πριν από δύο δεκαετίες ο δούκας του Γιορκ, Αντριου, είχε ερωτικές σχέσεις με ανήλικη, την οποία γνώρισε από τους Επστάιν και Γκισλέιν Μάξγουελ. Η βασίλισσα αναγκάστηκε να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους του Αντριου και να τον απομακρύνει από το Μπάκιγχαμ, γεγονός που την πλήγωσε πολύ, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Υπάρχουν και ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί που μιλούν για επερχόμενες αλλαγές στο θέμα της βασιλείας υποστηρίζοντας ότι θα τεθεί σύντομα σε δημόσια συζήτηση. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, έδειξε ότι οι Βρετανοί επιθυμούν σε υψηλό ποσοστό (47%) να δουν βασιλιά τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και όχι τον πατέρα του. Τον πρίγκιπα Κάρολο επέλεξε για διάδοχο μόλις το 27% των ερωτηθέντων σε αυτήν τη δημοσκόπηση. Σε μια άλλη δημοσκόπηση του YouGov, διαφαίνεται η αλλαγή αντιλήψεων στους νέους: Το 41% των νέων 18-24 ετών ζητά εκλεγμένο ανώτατο άρχοντα έναντι 31% που τάσσεται υπέρ της διατήρησης του βασιλικού θεσμού. Στο γενικό σύνολο, πάντως, η στήριξη στον θρόνο παραμένει ισχυρή στο 61% των Βρετανών. Οι μετρήσεις, φυσικά, μεταβάλλονται, όπως άλλαξε και η αντιμετώπιση του παλατιού απέναντι στη σύζυγο του Καρόλου, δούκισσα Καμίλα, η οποία δείχνει να έχει ενσωματωθεί πλήρως με το βασιλικό περιβάλλον. Σε αυτό συνέβαλε η ίδια η βασίλισσα, όταν σε ομιλία της πριν από μήνες, με αφορμή το πλατινένιο ιωβηλαίο της, ζήτησε από τον βρετανικό λαό να δεχθεί τη δούκισσα της Κορνουάλης ως βασιλική σύζυγο. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχολίασαν τότε ότι η Ελισάβετ ετοιμάζει τη διαδοχή της και τακτοποιεί τις «λεπτομέρειες», προλειαίνοντας το έδαφος για το νέο βασιλικό ζεύγος. Πριν από τρία χρόνια, η Ελισάβετ είχε φωτογραφηθεί επίσημα στο Μπάκιγχαμ πλαισιωμένη από τις τρεις γενιές διαδόχων του θρόνου: Τον πρίγκιπα Κάρολο, τον εγγονό της, πρίγκιπα Ουίλιαμ, και τον δισέγγονό της, Τζορτζ. Η μεγάλη αυτή φωτογραφία αναρτήθηκε στο Μπάκιγχαμ και θεωρείται πως αποτελεί το μήνυμα της βασίλισσας για τη διαδοχή της.

Οι αποκαλύψεις της Νταϊάνα και τα διαζύγια του πρίγκιπα Αντριου και της κόρης της, Αννας

Η Ελισάβετ είχε χαρακτηρίσει σε ομιλία της το έτος 1992 ως «annus horribilis», υπονοώντας τις δυσάρεστες καταστάσεις που είχε βιώσει μετά τον χωρισμό του γιου της, πρίγκιπα Αντριου (στον οποίο λέγεται ότι έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία), το διαζύγιο της κόρης της, Αννας, αλλά και την έκδοση του βιβλίου της πριγκίπισσας Νταϊάνα «Her True Story» με λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Κάρολο. Δεν είχε άδικο στον χαρακτηρισμό μιας δύσκολης βασιλικής χρονιάς, καθώς μετά την ομιλία της ανακοινώθηκε το διαζύγιο του Καρόλου από την Νταϊάνα. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν μόνο μια κακή χρονιά, αλλά μια κακή δεκαετία για το παλάτι, καθώς από την αρχή έως το τέλος σχεδόν του 1990 όλη η υφήλιος παρακολουθούσε υπνωτισμένη τα τεκταινόμενα στη «Γηραιά Αλβιώνα».

Τα ταμπλόιντ της εποχής οργίαζαν με τις λεπτομέρειες ενός γάμου με ημερομηνία λήξεως και έριχναν όλο το ανάθεμα στον άπιστο τότε πρίγκιπα Κάρολο, που διατηρούσε τη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συμφώνησε να παντρευτεί την όμορφη λαίδη Σπένσερ και η αιώνια αγαπημένη του ήταν παντρεμένη με τον κ. Μπόουλς (ο οποίος επίσης γνώριζε τον δεσμό με τον διάδοχο του θρόνου). Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, απογοητευμένη από τον γάμο της συνδέθηκε με τον γοητευτικό ταγματάρχη Τζέιμς Χιούιτ. Μέχρι τότε, το διαζύγιο στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας αντιμετωπιζόταν ως η έσχατη και πλέον οδυνηρή λύση. Τον Αύγουστο του 1996 Κάρολος και Νταϊάνα χώρισαν και τυπικά, αλλά στο μεσοδιάστημα η βασίλισσα είχε αναγκαστεί να καταπιεί τον βασιλικό διασυρμό από τα ΜΜΕ που απέδιδαν στην πριγκίπισσα διάφορες ερωτικές σχέσεις, σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν αυτή με τον Πακιστανό καρδιοχειρουργό Χασνάτ Καν. Ο τραγικός θάνατος της Νταϊάνα το 1997 και οι θεωρίες συνωμοσίας για τον αδόκητο θάνατο της λαμπερής και αγαπημένης πριγκίπισσας με την τρυφερή καρδιά σκίαζαν για χρόνια το Μπάκιγχαμ.

 «MEGXIT»  

Ο γάμος του Χάρι με τη Μέγκαν και η αποχώρηση από το Μπάκιγχαμ

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε τη λάμψη της Νταϊάνα. Πιθανότατα, μια ανάλογη παρουσία στα βασιλικά πράγματα ονειρεύτηκε η Αμερικανίδα σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, νεότερου γιου του διαδόχου Καρόλου και εγγονού της βασίλισσας. Η ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ, που έκανε καριέρα σε τηλεοπτικές σειρές, έγινε δεκτή στο Μπάκιγχαμ με αρκετά καλούς οιωνούς, που έμελλε όμως γρήγορα να διαψευστούν. Κανείς δεν φανταζόταν ότι ενάμιση χρόνο μετά τον γάμο η Μέγκαν θα έπειθε τον Χάρι να εγκαταλείψουν το οπισθοδρομικό παλάτι και τις βασιλικές υποχρεώσεις τους και να προκαλέσουν μια αναταραχή ανάλογη των 90s.

Στην αυγή του 2019, το ζεύγος Χάρι-Μέγκαν, που είχε λάβει τίτλους του πάλαι ποτέ δουκάτου του Σάσεξ, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη Βρετανία και τους ασφυκτικούς βασιλικούς θεσμούς. Ο βρετανικός Τύπος οργίασε για το «Megxit» (κατά το Brexit). Το ζευγάρι μετακόμισε στoν Καναδά και αργότερα σε έπαυλη στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια. Εκεί ο Χάρι και η Μέγκαν συνεταιρίσθηκαν σε τηλεοπτικές και διαδικτυακές παραγωγές με την Οπρα Γουίνφρεϊ και έδωσαν μια συνέντευξη που παραλίγο να προκαλέσει εγκεφαλικό στη βασίλισσα και τα άλλα μέλη του Μπάκιγχαμ, κατηγορώντας το παλάτι για ρατσισμό εις βάρος του γιου τους, Αρτσι. Η συνέντευξη ήταν για τη βασίλισσα μεγάλη προσβολή εκ μέρους του εγγονού της στον θεσμό του στέμματος. Η κίνηση του Χάρι μεγέθυνε οριστικά το χάσμα ανάμεσα στον ίδιο και τον αδελφό του, Ουίλιαμ, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στα βασιλικά πρωτόκολλα και εργάζεται για τη μοναρχία, έχοντας αναλάβει πολλά καθήκοντα που του έχει εκχωρήσει η γιαγιά του.

hlektragr

Recent Posts

Επιμελητήριο Κορινθίας : Πρόσκληση Συμμετοχής Επιχειρήσεων στην Έκθεση Κορινθιακών Προϊόντων

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην Έκθεση και Γευσιγνωσία Κορινθιακών Προϊόντων, στο πλάισιο…

1 ώρα ago

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ναρκωτικά στην Αρκαδία

 Συνελήφθησαν στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, -2-17χρονοι ημεδαποί, σε βάρος των οποίων…

2 ώρες ago

Στο έργο της παραλιακής γέφυρας στον ποταμό Κύριλλο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής

Το έργο της επισκευής και αποκατάστασης της παραλιακής γέφυρας στον ποταμό Κύριλλο στο Κιάτο του…

2 ώρες ago

Παπαφλέσσεια 2024 | Δημήτρης Πτωχός: «Δίνουμε ώθηση στον κλασικό αθλητισμό, ενισχύοντας και τον αθλητικό τουρισμό»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διεξαχθεί η Διεθνής Συνάντηση Στίβου «Παπαφλέσσεια 2024» στην…

2 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -10- άτομα Στο πλαίσιο…

2 ώρες ago

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο

Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης…

2 ώρες ago