ΔΙΕΘΝΗ

«Επιδημία» θανάτων χτυπά τους ολιγάρχες του Πούτιν – Πέντε αυτοκτονίες και τέσσερα «περίεργα» εγκλήματα σε 9 μήνες

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το θάνατο ενός ακόμα Ρώσου ολιγάρχη, του Ραβίλ Μαγκάνοφ, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Lukoil, μια υπόθεση που εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του.

Ο Μαγκάνοφ έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη και αρχικώς έγινε γνωστό ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του έκτου ορόφου του νοσοκομείου στη Μόσχα όπου νοσηλευόταν. Αργότερα, ανακοίνωση της Lukoil υποστήριξε ότι ο CEO απεβίωσε έπειτα από μια σοβαρή ασθένεια που τον ταλάνιζε.

Ο 68χρονος εργαζόταν στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό εταιρία της Ρωσίας από το 1993 και διορίστηκε πρόεδρος το 2020. Η εταιρία είναι από τις λίγες που τάχθηκαν ανοιχτά κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό των μαχών».

Ο Μαγκάνοφ είναι το δεύτερο στέλεχος της Lukoil, καθώς στις 8 Μαΐου οι ρωσικές Αρχές βρήκαν νεκρό τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή, Αλεξάντερ Σουμπότιν, σε σπίτι σαμάνου στην πόλη Μιτίτσκι. Οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για εγκληματική ενέργεια, αφού η σορός του βρέθηκε στο υπόγειο δωμάτιο που χρησιμοποιούνταν για «τζαμαϊκανά τελετουργικά βουντού», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Τον Απρίλιο, η Αστυνομία εντόπισε τη σορό του πολυεκατομμυριούχου πρώην μάνατζερ της Novatek, Σεργκέι Προτοσένια, μαζί με τη νεκρή κόρη του και τη γυναίκα του σε ισπανική βίλα. Την ίδια περίοδο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, Βλάντισλαβ Αβάγεφ, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του στο διαμέρισμά τους στη Μόσχα. Στις 24 Μαρτίου, ο δισεκατομμυριούχου Βασίλι Μέλνικοφ, επικεφαλής της γιγαντιαίας εταιρίας ιατρικών προμηθειών Medstrom, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ. Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου είχε κεντρίσει τον περασμένο Ιούλιο η αυτοκτονία του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Γιούρι Βορόνοφ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, με τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι, σε πλούσιο προάστιο της Αγίας Πετρούπολης. Ο 61χρονος Βορόνοφ ήταν επικεφαλής εταιρίας που συνεργαζόταν με την Gazprom στην Αρκτική.

Το 2017, το περιοδικό «USA Today» δημοσίευσε ερευνητικό ρεπορτάζ που έδειξε ότι 38 ολιγάρχες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διάστημα τριών χρόνων. Η «επιδημία» θανάτων έχει πυροδοτήσει διάφορες εικασίες για τις αιτίες που οδήγησαν -σε πολλές περιπτώσεις- στον τραγικό θάνατο των Ρώσων. Οπως σημειώνει το «Newsweek», το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι κανείς δεν βρισκόταν στις λίστες κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πρόσφατη ανάρτηση του Ινστιτούτου της Βαρσοβίας, πολωνικού think tank (δεξαμενή σκέψης), που επικεντρώθηκε στην πολιτική ασφάλειας της Ρωσίας, σημείωσε ότι τόσο η ρωσική Αστυνομία όσο και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Gazprom ξεκίνησαν έρευνες για τους θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα. «Πιθανώς κάποια ανώτερα στελέχη που συνδέονται με το Κρεμλίνο συγκαλύπτουν τώρα τα ίχνη απάτης σε κρατικές εταιρίες», ανέφερε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Russia Monitor.

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

21 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

21 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

21 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

21 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

22 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

22 ώρες ago