ΔΙΕΘΝΗ

Στο χωριό με τον πιο καθαρό αέρα του κόσμου απαγορεύονται κινητά και Wi-Fi

Δεν είναι εκτός …πολιτισμού, αλλά παίρνει τα μέτρα του για να διατηρήσει την πεντακάθαρη ατμόσφαιρά του το αρκτικό χωριό του Νάι Άλεσουντ. Βρίσκεται στο παγωμένο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, περίπου στα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο και απαγορεύει ακόμα και τα ραδιοκύματα των κινητών τηλεφώνων και του Wi-Fi, προκειμένου να κρατά τον αέρα του αμόλυντο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι επιστήμονες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν συσκευές ραδιοσημάτων, μάλιστα είναι πολλοί αυτοί ανάμεσα στους 45 μόνιμους κατοίκους του χωριού και ασχολούνται με έρευνες.

Το BBC υπογραμμίζει ότι το χωριό με τον «καθαρότερο αέρα του κόσμου» απαγορεύει τις συσκευές που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα προκειμένου να αποφύγει τις παρεμβολές στον επιστημονικό εξοπλισμό που παρακολουθεί την ατμόσφαιρα. Ακόμα και έτσι όμως υπάρχουν ενδείξεις πως η ποιότητα του αέρα αλλάζει. Κι αυτό γιατί ατμοσφαιρικά ρεύματα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μεταφέρουν κατά καιρούς ρύπανση στην περιοχή.

Στο Νάι Άλεσουντ, χωριό στο αρκτικό νησί του Σπίτσμπεργκεν, πηγαίνει πέντε ημέρες την εβδομάδα υπάλληλος του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου και ανεβαίνει με τελεφερίκ στο Παρατηρητήριο Ζέπελιν ώστε να συντηρήσει τον εξοπλισμό, να λάβει δείγματα και να αλλάξει φίλτρα.

Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας και του υψομέτρου του, το Παρατηρητήριο Ζέπελιν είναι ιδανικό μέρος για ατμοσφαιρικές μελέτες. Αισθητήρες μετρούν όχι μόνο τα αέρια του θερμοκηπίου αλλά και τους χλωροφθοράνθρακες που καταστρέφουν το όζον, τα βαρέα μέταλλα, τους οργανοφωσφορικούς ρύπους όπως τα φυτοφάρμακα και τη ρύπανση που σχετίζεται με την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και η αιθάλη.

Τα δεδομένα που συλλέγονται καταχωρούνται ακολούθως σε βάσεις δεδομένων για να δημιουργηθούν παγκόσμιοι χάρτες της ρύπανσης. Ωστόσο, παρά τους εισαγόμενους ρύπους, οι λιγοστοί κάτοικοι του Νάι Άλεσουντ εξακολουθούν να αναπνέουν καθαρό αέρα.

 

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

5 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

6 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

8 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

8 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

8 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

9 ώρες ago