ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια του στρατού σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, με αφορμή την επίσκεψη Πελόζι

Με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά ναυτικών και αεροπορικών στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από το νησί. Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε πως η χώρα βρίσκεται «σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας», με την Κίνα να προειδοποιεί ξανά πως όσοι την προσβάλλουν «θα τιμωρηθούν».

Στα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν προγραμματιστεί, θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα και είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς της περιοχής.

Σε ορισμένα σημεία, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

 

Την ίδια ώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως οι κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να πάνε ακόμη παραπέρα, πλήττοντας ακόμη και στρατιωτικούς στόχους στο νησί.

Η εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη ειδικό, αναφέρει πως η Κίνα ενδέχεται να αναλάβει τον «έλεγχο» του εναέριου χώρου της Ταϊβάν και γειτονικών θαλάσσιων περιοχών.

Από μεριάς της, η κυβέρνηση της Ταϊβάν προσπαθεί να διατηρήσει ψύχραιμο τον πληθυσμό και να αποφύγει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης σε πόλεμο.

Με αφορμή τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις, το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι ανακοίνωσε πως «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενίσχυσε τις προετοιμασίες του και θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο τη χρονική στιγμή που κρίνει εκείνο». Ο στρατός της Ταϊβάν θα «μείνει στις θέσεις του και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια. Ζητάμε από το κοινό να παραμείνει ήρεμο και να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις».

«Αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν»

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα πρέπει να τιμωρηθούν με αναπόφευκτο τρόπο», τη στιγμή που η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέπτεται την Ταϊβάν.

«Πρόκειται απλώς για μια φάρσα. Με πρόσχημα τη ‘δημοκρατία’, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε επίσης ο υπουργός στο περιθώριο συνόδου της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ.

hlektragr

Recent Posts

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

11 λεπτά ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

15 λεπτά ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

20 λεπτά ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

40 λεπτά ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

1 ώρα ago

Στη συνδιοργάνωση της Θεατρική παράστασης «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα «ανέβει» η παράσταση «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» του Robert…

2 ώρες ago