ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά σιτηρά: Αναχώρησε το πρώτο φορτίο από την Οδησσό

Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 09:17 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας με τη Ρωσία που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο.

Ο ΟΗΕ «χαιρετίζει θερμά» την αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά – Κίεβο: «Είναι μια ανακούφιση για τον κόσμο»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αφού το πλοίο Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο αραβόσιτο, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για το Λίβανο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, είναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» αν η Πελόζι τελικά επισκεφθεί την Ταϊβάν, απειλεί το Πεκίνο

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το πλοίο είναι φορτωμένο με 26.000 τόνους αραβόσιτου.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών υπό διεθνή επίβλεψη.

Μια παρόμοια συμφωνία που υπογράφηκε ταυτόχρονα εγγυάται επίσης στη Μόσχα την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτές οι δύο συμφωνίες αναμένεται να επιτρέψουν την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που αύξησε κάθετα τις τιμές σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου εξαιτίας του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα πλοία και το φορτίο τους θα επιθεωρούνται στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Κοινού Κέντρου Συντονισμού (CCC) που εγκαινιάσθηκε την περασμένη Τετάρτη.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

1 ημέρα ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

1 ημέρα ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

1 ημέρα ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

1 ημέρα ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

1 ημέρα ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

1 ημέρα ago