ΔΙΕΘΝΗ

Παραλήρημα Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Νέο κύμα ακραίων, εμπρηστικών, αναθεωρητικών λεκτικών προκλήσεων από τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, τον υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ως και από τον επικεφαλής του τομέα ενημέρωσης και επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατά της χώρας μας.

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης (ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της σύστασης της νεότερης Δημοκρατίας της Τουρκίας), σημείωσε στο χθεσινό του μήνυμα ότι η Ελλάδα συστηματικά παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης, επικεντρωμένος στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης (τουρκική μειονότητα για την Αγκυρα), αλλά και στις τουρκικές θέσεις περί καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Με περίσσιο θράσος έκανε λόγο για «διάβρωση της Λωζάννης» από τη χώρα μας.

Σε έντονο ύφος υποστήριξε ότι «με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας (μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης) που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της».

Σύμφωνα με τον αναθεωρητή Τούρκο πρόεδρο, «την τελευταία χρονική περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής (!) μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα». Και ενισχύοντας λεκτικά την απειλητική δυναμική των ισχυρισμών του, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή τήρησης της Συνθήκης», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους».

Και σε έντονο εθνικιστικό ντελίριο καταλήγει λέγοντας ότι «η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης και της Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργή θέση της σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, και με την ευκαιρία κάνω αναφορά στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας, και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».

Ξεπερνώντας κάθε όριο, ο Αλτούν θρασύτατα υποστήριξε ότι «αν θέλαμε να προκαλέσουμε ένταση, θα προβαίναμε σε υπερπτήσεις πάνω από την Αθήνα»! Επεσήμανε ότι θα εξακολουθήσει τη μη επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, ενώ αναφορικά με την επικείμενη έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου, δεν έδωσε τοποθεσία των κινήσεών του, αλλά αναφέρθηκε σε χώρο της Ανατολικής Μεσόγειου. Η ελληνική πλευρά εξετάζει 4 πιθανές τοπικές επιλογές, που είναι η θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κατεχομένων και τουρκικής ακτογραμμής, κάποια περιοχή που η Λευκωσία δεν έχει οριοθετήσει ή εκχωρήσει (π.χ. περιοχή Καρπασίας), την περιοχή του Θαλασσοτεμαχίου 6 που έχει εκχωρήσει δικαιώματα στη γαλλοϊταλική σύμπραξη Total Eni ή στο χώρο του προβληματικού τουρκολιβυκού μνημονίου (νοτιοανατολικά της Κρήτης). Υπό λογικές συνθήκες η έξοδος του υπερσύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου.

Τέλος, αναμένεται άμεσα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγού ε.α. Λόιντ Οστιν, με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο Οστιν αναφέρθηκε σε αυτή την επικοινωνία πολύ πρόσφατα, στη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

5 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

6 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

7 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

7 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

8 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

8 ώρες ago