ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων – Χάος στα αεροδρόμια – Τι ισχύει για τις πτήσεις προς Ελλάδα

Χάος άνευ προηγουμένου επικρατεί στα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας, εξαιτίας των μαζικών ακυρώσεων πτήσεων και της έλλειψης προσωπικού. Από την αρχή της πανδημίας περίπου 30.000 εργαζόμενοι στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου είτε απολύθηκαν είτε παραιτήθηκαν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια.

Μόνον η British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ακυρώσει 650 επιπλέον προγραμματισμένες πτήσεις της για τον μήνα Ιούλιο. Στα βρετανικά αεροδρόμια βλέπει κανείς χιλιάδες βαλίτσες στοιβαγμένες την μια δίπλα στην άλλη, αλλά και τεράστιες ουρές επιβατών που περιμένουν να βρουν πτήση, συνήθως αφότου η δική τους ακυρώθηκε τελευταία στιγμή.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που προτάθηκε ακόμη και η βοήθεια του στρατού για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να διευκρινίσουν ως την Παρασκευή ποιες πτήσεις τους πρόκειται να ακυρωθούν και να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική λύση του ζητήματος.

Τα προβλήματα αφορούν κυρίως την British Airways και την easyJet, της οποίας μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων παραιτήθηκε τη Δευτέρα, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει 742 πτήσεις μόνο τον προηγούμενο μήνα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη του γραφείου του ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας Ελένη Σκαρβέλη ήταν καθησυχαστική για τις πτήσεις που αφορούν την Ελλάδα. «Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, και κατόπιν επαφών μας με την βρετανική αγορά, δεν ανησυχούμε για τις ακυρώσεις κάποιων πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της έλλειψης προσωπικού στα αεροδρόμια. Οι ακυρώσεις δεν αφορούν στο σύνολο τους ελληνικούς προορισμούς και προς το παρόν οι ταξιδιώτες μεταφέρονται με άλλες πτήσεις για την Ελλάδα. Φυσικά, αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ειδικά όταν δεν έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως από τις αεροπορικές εταιρίες».

Όπως διευκρίνισε η κα Σκαρβέλη «κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη έκταση στο πρόβλημα, που προέκυψε ως μία από τις απροσδόκητες επιπτώσεις της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών από την Βρετανία προς την χώρα μας είναι αυξημένες κατά πολύ, σε σύγκριση με το 2019».

Σοβαρά προβλήματα έχουν πάντως παρατηρηθεί και στα αεροδρόμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, οι πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας SAS έχουν κηρύξει απεργία, αλλά και στο Βέλγιο, όπου και εκεί η Brussels Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 700 πτήσεις της.

Στην Ισπανία αυτό το σαββατοκύριακο θα απεργήσουν οι υπάλληλοι των easyJet και Ryanair, ενώ και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, αλλά και σε αεροδρόμια της Γερμανίας οι υπάλληλοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

1 ώρα ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

3 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

5 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

5 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

5 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

6 ώρες ago