ΔΙΕΘΝΗ

Ρούγια Ιγκνάτοβα: Η «Βασίλισσα των Crypto» που διέφυγε με 500 δισ. δολάρια – Την ψάχνει το FBI

Το FBI πρόσθεσε τη «βασίλισσα των Crypto (κρυπτονομισμάτων)» Ρούγια Ιγνάτοβα στη λίστα με τους δέκα πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο. Την επικήρυξε για 100.000 δολάρια

Τα ίχνη της χάθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2017, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα. Ο πράκτορας του FBI που την αναζήτησε θεώρησε ασυνήθιστη αυτή την επιλογή ταξιδιού. Αλλωστε, η Ρούγια Ιγκνάτοβα συνήθιζε να πετάει με ιδιωτικά τζετ.

Κατά μία εκδοχή, στο αεροδρόμιο την περίμεναν άντρες που μιλούσαν ρωσικά. Είναι αρκετοί αυτοί που αναρωτιούνται μέχρι και σήμερα για την τύχη της, χιλιάδες εξαπατημένοι πολίτες, ανάμεσά τους και Ελληνες, οι οποίοι επένδυσαν στο υποτιθέμενο ψηφιακό της νόμισμα.

Χρειάστηκε να περάσουν τεσσεράμισι χρόνια από την εξαφάνισή της, ώσπου να μπει αυτή την εβδομάδα στη λίστα των πιο καταζητούμενων της Europol και να εκδοθεί ερυθρά αγγελία εις βάρος της από την Interpol.

Οι αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η διαβόητη «Cryptoqueen» από τη Βουλγαρία που καταζητείται για το ρόλο της σε μία τεράστια απάτη με κρυπτονομίσματα μπορεί να άλλαξε την εμφάνισή της από τότε που εξαφανίστηκε το 2017.

Οι Αρχές την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το σχέδιο για να εξαπατήσει θύματα, αποσπώντας τους περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ο «εγκέφαλος» του OneCoin που όταν το δημιούργησε το 2014 διέδιδε ότι θα γινόταν το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο και θα κατατρόπωνε το bitcoin.

Έκτοτε διαδόθηκε διεθνώς και κέρδισε την εμπιστοσύνη χιλιάδων επενδυτών, μέσω της πρακτικής του δικτυακού μάρκετινγκ, υποσχόταν δηλαδή στους αγοραστές προμήθεια εάν πουλούσαν το νόμισμα σε περισσότερα άτομα. Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν το αφήγημα της Ιγκνάτοβα για σίγουρο κέρδος και έπεισαν συγγενείς και φίλους να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, να πάρουν δάνεια ή να πουλήσουν ακίνητα, για να αποκτήσουν OneCoin.

Η απάτη του OneCoin
Το OneCoin διαδόθηκε διεθνώς και κέρδισε την εμπιστοσύνη χιλιάδων επενδυτών, μέσω της πρακτικής του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ συστάσεων, γνωστού και ως δικτυακού μάρκετινγκ. Ανθρωποι που πίστεψαν το αφήγημα της Ιγκνάτοβα για σίγουρο κέρδος έπεισαν συγγενείς τους να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, να πάρουν δάνεια ή να πουλήσουν ακίνητα, ώστε να γίνουν μέλη αυτής της παγκόσμιας κοινότητας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, όμως, η Ιγκνάτοβα φέρεται να προωθούσε ένα ψεύτικο κρυπτονόμισμα. Το OneCoin, όπως σημειώνεται σε αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, δεν διαθέτει τεχνολογία blockchain, δηλαδή δεν εξορύσσεται αξιοποιώντας υπολογιστική ισχύ και η ισοτιμία του διαμορφώνεται εσωτερικά, καθιστώντας το χειραγωγήσιμο από τους δημιουργούς του. Κατηγορίες τις οποίες είχε αρνηθεί η βουλγαρική εταιρεία που βρισκόταν πίσω από το υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

18 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

18 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

18 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

18 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

19 ώρες ago